En İyi CS2 Crosshair'leri: Kodlar ve Nasıl Değiştirileceği | Key-Drop Blog
İçeriğe geç
Eve dönüş

En İyi CS2 Crosshair’leri: Kodlar ve Nasıl Değiştirileceği

KeyDrop Team

Nişanınız doğru değilse en hassas silah bile size yardımcı olmayacaktır. FPS oyunların arkasındaki gerçek bu. Doğru ve sürekli atış yapmakta en iyi fırsatı edinmeniz için oyun tarzınıza ve silahınıza uygun bir crosshair’e ihtiyacınız var. Gerçekten. CS2 crosshair’inizde yapacağınız ufak bir değişiklik, performansınızda devasa bir farka neden olabilir. 

Bu nedenle bugün, crosshair hakkında bilinen her şeyi detaylıca inceleyeceğiz: piyasadaki en iyi CS2 crosshair’lerine bakacağız ama aynı zamanda sizin için en iyi CS2 crosshair’ini nasıl bulacağınızı ve bunu nasıl değiştireceğinizi öğreneceksiniz. Hadi başlayalım, konuşacak çok şey var! 

Ele alacağımız ilk şey, CS2’de crosshair’i nasıl değiştireceğimiz. Bunu nasıl yapacağınızı zaten biliyorsanız CS2’deki en iyi crosshair’lere geçmek için buraya tıklayın

CS2’de Crosshair Nasıl Değiştirilir?

Crosshair’i nasıl değiştireceğinizle başlayalım. Böylece daha sonra konuşacağımız her şeyi daha iyi anlayacaksınız. İşte karşınıza çıkabilecek dört yöntem: 

1. Yöntem: Ayarları Manuel Olarak Yapın

Crosshair’i değiştirmenin en basit yolu, oyundaki farklı ayarları kurcalamaktır. Ayarlar → Oyun → Crosshair (Nişangah) bölümüne gidin, crosshair’iniz için ayarlanabilir değişkenler göreceksiniz. Bunların nasıl çalıştığını ve hangi crosshair’i sevdiğinizi bulmak için bunları biraz kurcalayın. 

Ayarların çoğunun neye yaradığı zaten bellidir ancak “Alpha” ayarının crosshair’in opaklığını değiştirdiğini söyleyebiliriz. Oyuncuların çoğu, tamamen opak bir crosshair elde etmek için bunu devre dışı bırakır ama isterseniz düşük Alpha değeri seçerek crosshair’inizi yarı saydam hale getirebilirsiniz. 

2. Yöntem: İçe Aktarma Kodu

Her crosshair, temelde her parametre için belirli değerler içeren bir veri dizesi olan bir koda sahiptir (boyut, ana hat, renk vb.). Crosshair kodu, konsol komutu değildir: bu kod, özellikle crosshair paylaşmak ve içe aktarmak için kullanılır. Crosshair kodları şu şekilde görünür: 

CSGO-fo4DH-hhhAN-RXtHj-pvbWj-8twPB

Bu kodları çevrimiçi CS2 crosshair veri tabanında ve profesyoneller tarafından kullanılan ayarları listeleyen sitelerde bulabilirsiniz. Kodu oyununuza bu şekilde aktarabilirsiniz: 

  1. Seçtiğiniz crosshair kodunu kopyalayın
  2. CS2’yi açın ve Ayarlar → Oyun → Crosshair bölümüne gidin
  3. “Paylaş veya İçe Aktar”a tıklayın
  4. Kodu yapıştırın ve “İçe Aktar”a tıklayın

3. Yöntem: Konsol Komutları

Bazı çevrimiçi crosshair oluşturucular size bir kod verirken bazıları da konsol komutlarından faydalanır. Bunlar, şu şekilde görünürler: 

cl_crosshairalpha "200";cl_crosshaircolor "5";cl_crosshaircolor_b "50";cl_crosshaircolor_r "50";cl_crosshaircolor_g "250";cl_crosshairdot "0";cl_crosshairgap "0";cl_crosshairsize "5";cl_crosshairstyle "4";cl_crosshairusealpha "1";cl_crosshairthickness "0.5";cl_fixedcrosshairgap "0";cl_crosshair_outlinethickness "0";cl_crosshair_drawoutline "0";

Bunlarla nasıl başa çıkılacağını şöyle açıklayalım: 

  1. Konsolu etkinleştirdiğinizden emin olun: Ayarlar → Oyun bölümüne gidin ve “Geliştirici Konsolunu Etkinleştir”‘i “Evet” olarak ayarlayın
  2. Oluşturucudaki crosshair konsol komutlarını kopyalayın (veya bu komutları nereden bulduysanız oradan kopyalayın)
  3. CS2 oynarken yaklaşık işaretine (~) basarak konsolu açın. 
  4. Komutları yapıştırın ve Enter’a basın, crosshair anında değişmelidir

Crosshair’i ayrıca bireysel konsol komutlarını kullanarak oyun sırasında da değiştirebilirsiniz. Örneğin; cl_crosshairthickness “3” komutu mevcut crosshair kalınlığı değerini 3 olarak değiştirecektir. Size en uygun crosshair’i bulmanın en ideal yolu bu değil ancak bu süreci gönderimizin ilerleyen bölümlerinde göstereceğiz. 

4. Yöntem: Başka Bir Oyuncunun Crosshair’ini Kopyalayın

İzlediğiniz oyuncunun crosshair’ini sevdiniz mi? Sorun yok, başka bir oyuncunun crosshair’ini kopyalayın ve bunu anında kullanın. İşte nasıl yapılacağı: 

  1. Ayarlar → Oyun → Crosshair bölümüne gidin ve “Oyuncu Crosshair’lerini Göster” seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin olun
  2. Maç sırasında [TAB] tuşu ile skor tablosunu açın
  3. Crosshair’ini beğendiğiniz oyuncuyu seçin
  4. “Crosshair Kopyala” seçin. Oyun, mevcut crosshair’inizi yenisiyle değiştirmek isteyip istemediğinizi soracak

Pekala, bu kadar teori yeterli. Biraz da CS2’deki en iyi crosshair’lere bakalım! 

En İyi CS2 Crosshair Kodları

İşte deneyebileceğiniz en iyi CS2 crosshair’lerinden bazıları ve ayarlarınıza aktarabileceğiniz kodları:

CS2 crosshair 1

Öncelikle bir klasik. Bu tür bir crosshair, profesyonel oyuncular arasında kesinlikle yaygın: bazıları daha büyük, bazıları daha küçük versiyonunu kullanıyor ama ortasında nokta olmayan klasik bir artı nişangahı. Camgöbeği ve yeşil, bu crosshair için en yaygın renklerdir. 

CSGO-Umk5s-uxPQA-eDfJW-qWMyR-znjPK

CS2 crosshair 2

Crosshair’inizi dikkat dağıtıcı buluyorsanız bu sizin için en iyi seçenek olabilir. Görüntünüzü engellemeyecek veya dikkatinizi dağıtmayacak ancak crosshair’in bazı ortamalarda görülmesi zor olabilir. 

CSGO-Ph2Tr-KiXrS-e4p7S-4VRda-6DR7B

CS2 crosshair 3

İşte standart artı nişangahının daha büyük versiyonu, kalın bir nokta ve dış çizgi. Bazıları bunu çok kaba bulacaktır ama crosshair’in temiz ve her zaman görülür olmasını istiyorsanız sizin için güzel bir seçenek. Bunun gibi büyük bir crosshair, özellikle de yüksek çözünürlüklerde güzel bir fikir olabilir. 

CSGO-AYRHi-UOWi5-2KaLb-EOUaf-4smHB

CS2 crosshair 4

Artıdan daha az yaygın ama yine de hem turnuvalarda hem de gündelik oyunlarda hala görülebilen bir crosshair, neredeyse yuvarlak bir şekle sahip. Crosshair ayarlarından kalınlık değerini artırarak bu etkiyi kendiniz de yapabilirsiniz.

CSGO-mtKzB-Uqifz-ZaS3H-UZWo2-Asw5G

CS2 crosshair 5

Mümkün olduğunca sade olan bu crosshair çeşidini ekranınızdan kaçırmak zordur ve bu nedenle crosshair’i takip etmekte zorlanıyorsanız iyi bir seçenek olacaktır. Oldukça kaba ve bu nedenle bazı ortamlarda ve düşük çözünürlüklerde görüşünüzü engellediğini düşünebilirsiniz. 

CSGO-BbpMk-MmUC6-ARdeP-jXptx-p4FyB

CS2 dot crosshair 6

Son olarak ün(süz)lü nokta crosshair; s1mple tarafından popüler hale geldi. Nokta size maksimum nişan alma hassasiyetini verebilir, özellikle de keskin nişancı tüfeği veya saldırı tüfeği kullanıyorsanız. Savaş alanında nereye gideceğini bilen AWP’ciler ve keskin nişancı tüfekleri kullanan kişiler için iyi bir seçimdir. 

CSGO-WbbF5-7BuLR-89MSj-f9iG9-yU8SA

Sizin İçin En İyi CS2 Crosshair’i Bulmak

Gerçek şu ki, tek bir “en iyi” CS2 crosshair’i yoktur, aksi takdirde herkes aynı crosshair’i kullanırdı. Gördüğünüz bu crosshair çeşitliliği, oyuncuların kişisel tercihlerinden kaynaklanmaktadır: s1mple için en iyi olan crosshair, sizin için en iyisi olmayabilir. 

İhtiyaçlarınız için en iyi CS2 crosshair’ini bulmayı denerken boyut ve renk gibi birkaç standart faktörü ele almak yardımcı olabilir. İşte bunları anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları: 

Dinamik ve Statik Crosshair

CS2’de dinamik crosshair ve statik crosshair arasında bir seçim yapmalısınız. Statik crosshair, adından da anlaşılacağı üzere her zaman aynı kalır. Dinamik crosshair ise hareket ederken veya önceki atışınızdan kaynaklanan geri tepme nedeniyle isabet doğruluğunu kaybettiğinizde genişleyecektir. Her hareket ettiğinizde çizgilerin genişlediğini ve daha stabil hareket ettiğinizde çizgilerin bir araya geldiğini göreceksiniz. Ayrıca hibrit bir crosshair seçeneği de var: bu crosshair’de hareket ederken değil de sadece atış yaparken çizgiler genişler. 

Çoğu oyuncu CS2’de statik crosshair’i tercih ediyor çünkü dinamik crosshair’de sonraki atışınızı toparlamak zorlaşıyor. Çizgilerin hareketi de bazen dikkat dağıtıcı olabiliyor. Ama bu demek değildir ki dinamik crosshair herkes için kötüdür: her ikisini de deneyin ve size uygun olanı bulun. Özellikle de yeni başlayan oyuncular dinamik crosshair kullanmaktan faydalanabilir: böylece bu oyuncular hareketin etkisini ve geri tepmenin nişan almadaki hassasiyeti öğrenebilir.

Dinamik crosshair kullanmak istiyorsanız “noktayı” etkinleştirmeyi düşünebilirsiniz. Dinamik çizgiler kendilerini hizalarken sonraki atışınıza yardımcı olması için crosshair’in merkezinde sabit bir nokta olacaktır. 

Crosshair Boyutu

Tüm ekranı kaplayan crosshair’ler kullanan insanlar görüdünüz mü yoksa bu sadece Counter-Strike trollerine özel bir şey mi? 

Her neyse, CS2’deki crosshair’ler istediğiniz kadar küçük veya büyük olabilir. Makul sınırlar dahilinde tuttuğunuz sürece bu sadece bir tercih meselesi: ama CS2’deki rolleri (AWP’ciler, keskin nişancılar) belli olan pek çok profesyonel oyuncu, çok küçük crosshair’ler veya çizgileri olmayan basit bir statik nokta kullanıyor. Nokta şeklindeki CS2 crosshair’i teknik olarak keskin nişancı tüfeğiyle daha hassas atışlar yapmanıza yardımcı olabilir ancak bazı kişiler, çizgilerin olmamasının yüksek atış hızlarında geri tepmeyi doğru bir şekilde telafi edilmesini zorlaştırdığını iddia ediyor.

Aynı şekilde, teorik olarak büyük crosshair’ler koş ve ateş aç oyun tarzında işe yarayabilir ama gerçekçi olmak gerekirse “tara ve dua et” çok az oyuncunun temel stratejisi. Büyük bir crosshair, düzgün bir şekilde nişan almayı zorlaştırır, özellikle de orta ve uzun mesafelerde. Merkezde nokta olsun ya da olmasın, çoğu oyuncu orta kararı tercih eder ve küçük bir artı nişangah kullanır. Her tür silahta işe yarayan evrensel bir çözüm olam eğilimindedir bu yöntem. AWP ile oynamayacaksanız (nokta ayarı) veya SMG ile etrafı taramayacaksanız (büyük crosshair), küçük bir artı işareti her duruma uygun olacaktır. 

Crosshair Rengi

Crosshair’i her zaman net bir şekilde görmek istersiniz, mesele budur. Crosshair için en görünür rengin kırmızı olduğunu düşünebilirsiniz ancak gerçekte kırmızı crosshair, çoğu haritada zor görünür. Counter-Strike haritalarında çok fazla kırmızı renk yok, doğru ama çevredeki ögelerin çoğu kahverengi rengin yanında turuncu tonları da içeriyor ve tüm bunlar küçük kırmızı crosshair’ların görülmesini zorlaştırıyor. 

Peki en iyi renk hangisi? Çoğu haritada görülmediği için neon yeşili ve camgöbeği, profesyonel oyuncular arasında en popüler renk gibi görünüyor. Pek çok profesyonel oyuncu ayrıca sarı ve beyaz crosshair de tercih ediyor. Çevrimiçi crosshair oluşturucuların çoğu, CS2 haritalarından alınmış birkaç arka planda crosshair’inize bakmaya imkan tanıyor, bu nedenle bunlara da bakın ve seçtiğiniz rengin nasıl olduğundan emin olun. 

Araçlar ve Fikirler

Bu makaleyi (az ya da çok) başından itibaren okuyorsanız crosshair oluşturucular hakkında bir şeyler biliyorsunuzdur. Bunlar, ayarları test etmek ve crosshair’i statik arka planlarda denemek için mükemmeldir. 

Buna daha da iyi bir alternatif, Steam Workshop’undan crosshair haritası kullanmaktır. crashz’ Crosshair Generator v4 gibi haritalar, crosshair ayarlarınızı kolayca ve hızlı bir şekilde ayarlamanıza imkan tanıyacak ve crosshair’i botlara karşı bile test edebileceksiniz. Bu özel harita, profesyoneller tarafından kullanılan ayarları içeren bir crosshair kütüphanesiyle birlikte geliyor.

crashz crosshair generator map
Kaynak: Steam Atölye

Özel bir harita kullanmak için haritanın Steam Atölye’deki sayfasını ziyaret edin ve “Abone Ol” butonuna basın. Haritanın Oyna → Atölye Haritaları bölümünde görünmesi gerek.

Umuyoruz ki oyun tarzınıza uygun yepyeni bir CS2 crosshair’i ile düşmanların ensesine vurmaya hazırsınızdır. Sonuna kadar bizimle olduğunuz için teşekkür eder, Key-Drop’ta iyi eğlenceler dileriz! 

Siz de beğenebilirsiniz

CS2’deki En İyi Mavi Eldivenler

CS2’deki En İyi 12 MP7 Skini