CS2 Rolleri ve Oyuncu Pozisyonları | Key-Drop Blog
İçeriğe geç
Eve dönüş

CS2 Rolleri ve Oyuncu Pozisyonları

KeyDrop Team

CS2 oynarken bazı insanları “Entry-Fragger”, “Lurker” ve adından anlaşılan “AWP’ci” gibi rollere atıfta bulunduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu yazımızda uzmanlaşabileceğiniz CS2 rollerine ve pozisyonlarına ve bunların PUG (antrenman maçları) ortamlarında ve takım kurulumlarındaki önemine daha yakından bakacağız. Hadi başlayalım!

CS2 Rolleri Nelerdir?

Bu konuyu Google’dan araştırırsanız bir ekipte beş ana rol olduğunu görürsünüz: Oyun İçi Lider, AWP’ci, Rifler, Support ve Lurker. Bunlar biraz arketip gibi oldukları için bunlara çok da katılmıyoruz aslında. 2024 yılında rolleri bu kadar keskin ayırmak pek de mümkün değil. Ancak bunların ne anlama geldiğine yine de bir bakalım.

AWP’ci

CS2’de muhtemelen en çok bilinen rol, AWP’ci veya Sniper rolüdür. Adından da anlaşılıyor bizce. Bu oyuncu genellikle mümkün olduğunda keskin nişancı tüfeğini alan ilk kişidir, nişan al ve tıkla mecralarında ustalaşmıştır. 

CT tarafında diğer oyunculardan birinin genellikle bazı turlarda ikincil bir AWP aldığını görebilirsiniz ve bazı takımlarda AWP’ciler belirli haritalardaki uzmanlıklarına göre rotasyona da girebilir. Aleksandr “s1mple” Kostyliev ve Mathieu “ZywOo” Herbaut gibi çoğu AWP’ci, oyunda “Hibrit” veya “Süperstar” rolleri oluşturarak takımların en iyi veya ikinci keskin nişancı tüfekçisi olabiliyor.

Kendinizi AWP’ci olarak görüyorsanız CS2’deki en iyi AWP skinleri listemize de göz atmanızı öneririz. 

Lurker

Lurker, takım kurulumlarının kenarlarında oynamaya odaklanan, harita etrafında dikkatleri dağıtan ve haritada açıklıkları keşfeden, yavaş ve istikrarlı bir tarza sahip yalnızca Teröristlere özel bir roldür. Kaba tabirle “pusucu” diyebiliriz. Robin “ropz” Kool veya Janusz “Snax” Pogorzelski’yi bazı harika lurker’lar arasında gösterebiliriz.

Anchor

Lurker’lara CT cevabı olarak ortayan çıkan Anchor, “daha zayıf” bölgede (çoğu harita için bu, B bölgesidir) oynayan ve her şeye rağmen bomba sahasını elinde tutarken nasıl hayatta kalacağını bilen roldür. Yan ekipman (utility) kullanımında ve açıları tutmakta mükemmel, çok çeşitli silahları kullanabilen bu rol sabır, iyi mekanikler ve çok daha fazla sabır gerektiriyor.

Entry-Fragger

Entry-Fragger çoğunlukla T rolü olarak bilinir ancak agresif bir CT oyuncusu da Entry-Fragger olarak kabul edilebilir. Esasen bu oyuncunun rolü tempoyu zorlamak, ilk etkileşimi başlatmak ve diğer oyuncuların da onu takip etmesini sağlamaktır. Entry-Fragger’lar ölür. Çok fazla ölürler çünkü keskin nişancılarla kendilerini takas eden kurbanlık bir kuzu gibidirler. Ancak Mareks “YEKINDAR” Gaļinskis andveİsmailсan “XANTARES” Dörtkardeş gibi bazı Entry-Fragger’lar bu rolde gerçekten etki oluşturmayı başarmıştır.

Rifler

Zaman zaman herkes Rifler (keskin nişancı) olsa da bu rol genellikle takımdaki en iyi mekanik becerilere sahip oyuncuyu tanımlamaktadır. Nikola “NiKo” Kovac veya David “frozen” Čerňanský’ye bakabilirsiniz. İnanılmaz nişan almaları ve becerileriyle açılışlar yaratan canavarlar bunlar. Rifler’ların genellikle Entry-Fragger’lar nedeniyle işleri bozulur. Tabii ki de bu oyuncular ellerine AWP alıp korkunç melez roller haline gelebiliyorlar.

Support

Tüm yan ekipmanlar hakkında bilgi sahibi ve oyun kuran kişiler tanıyor musunuz? Andreas “Xyp9x” Højsleth veya Patrick “es3tag” Hansen gibi oyuncuları örnek verebileceğimiz bu kişiler, takımın geri kalanı için CS’yi çok daha kolay hale getirir. Bu kişiler, CT takımlarında genellikle Anchor rolünü de kullanırlar ve böylece en iyi takım oyuncuları olurlar.

Oyun İçi Lider

Oyun İçi Lider (IGL) organize olmuş CS takımlarının kilit taşıdır. Stratejiler oluşturmak, diğer oyuncuların pozisyonlarını ayarlamak ve tur ortası düzenlemelerden sorumludurlar. Bu rol için de ekstra bir bilgi verelim: son birkaç yılda IGL rolü, başka roller de üstlenmiştir. Dzhami “Jame” Ali ve Chris “ChrisJ” de Jong adlı oyuncuların ikisi de hem AWP’ci hem de IGL olarak oynamıştır ve Faze ekibindeki Finn “karrigan” Andersen, Entry-Fragger olarak oynar. Diğer IGL oyuncuların çoğu da Support olarak oynamaktadır. IGL rolüne eşlik edemeyecek tek gerçek rol, Lurker diyebiliriz ancak bir süperstar Rifler’a etiket koymak da tartışmalı olacaktır.

Sizin Yeriniz Neresi?

Pekala, artık temel şeyleri biliyorsunuz. Ama herhangi bir CS2 maçını izlerseniz bu rollerin sabit olmadığını göreceksiniz. Bu nedenle bunlara arketipler diyoruz; bunlar takımınızda olabilecek oyuncu türleridir ve işlevsel bir takım oluşturmak için iyi bir karışım yapmak gerekir. Yani rekabetçi bir 5’li oluşturmak istiyorsanız, bu kalıplara uyan oyuncular toplamak isteyebilirsiniz. Ancak antrenman maçlarında bu rollerin kullanımı çok sınırlıdır ve becerilerinize bağlıdır.

Başarıyı garanti altına almanın en iyi yolu, on parmağında on marifet olmak veya Support veya Anchor gibi popüler olmayan rollerde uzman olmaktır. Mirage haritasında bir antrenman maçına girdiyseniz ve takımınızın her seferinde B’yi kaybettiğini görüyorsanız, bunun nedeni çoğu oyuncunun aslında A oynamayı tercih etmesidir; yani en kısa çöpü çekip bu rolü üstlenen kişi genellikle B’yi nasıl oynayacağını bilmiyor demektir. Bu bölgeye Anchor yaparsanız muhtemelen takımınızın CT’de kazanmasına yardımcı olursunuz, T tarafında ise yan ekipmanları atabiliyor olmak size yardımcı olacaktır.

Ancak bunu Overwatch’taki gibi oyuncuları rol üstlenmeye zorlayabileceğiniz düşünmeyin. CS’de işler bu şekilde işlemez. Sinerjinizin iyi olduğu bir grup bulursanız bu oyuncularla oynamaya devam edin ve iyi yağlanmış bir makine gibi çalışmaya devam edin. Ama işler karışmaya başlıyorsa ve Entry-Fragger oyuncunuz pusu kurmaya karar verirse… Zahmet etmeyin. Takımı yeniden düzenleyin.

Peki, CS2 rolleri hakkında sizin düşünceniz nedir? CS2’de yukarıdakilerden daha fazla rol olduğuna inanıyor musunuz? Sosyal medyada bizimle etkileşime geçin ve yeni skinlere ihtiyacınız olursa Key-Drop’ta kasa açabilirsiniz!

Siz de beğenebilirsiniz

CS2’deki En İyi 10 Five-SeveN Skini

En İyi 12 CS2 Ajan Skini