A CS2 szerepek és játékospozíciók magyarázata | Key-Drop Blog
Ugrás a tartalomra
Vissza a főoldalra

A CS2 szerepek és játékospozíciók magyarázata

KeyDrop Team

Amikor CS2-vel játszol, észreveheted, hogy néhányan olyan szerepekre hivatkoznak, mint „entry-fragger”, „lurker”, és a legnyilvánvalóbb, az „AWPer”. Ebben a cikkben közelebbről megnézzük a CS2 szerepeket és pozíciókat, amelyekre specializálódhatsz, valamint ezek fontosságát PUG beállításokban és csapatösszeállításokban. Lássunk hozzá!

Milyen szerepek vannak a CS2-ben?

Ha rákeresel a témára, az internet azt fogja mondani, hogy egy csapatban öt elsődleges szerepkör van: a játékbeli vezető, az AWPer, a Rifler, a Support és a Lurker. Mi… nem egészen értünk egyet, mivel úgy érezzük, hogy ezek inkább archetípusok, és az ilyen felosztás nem egészen pontos 2024-ben. Vessünk azonban mégis egy pillantást arra, hogy mit mondanak róluk.

AWPer

A CS2 talán legismertebb szerepe az AWPer, vagyis a mesterlövész. Ez eléggé magától értetődő. Ez a játékos általában az első, aki felkapja a mesterlövészpuskát, amikor az elérhetővé válik, a point-and-click kalandokban specializálódik. 

A CT-oldalon gyakran láthatod, hogy az egyik játékos felvesz egy másodlagos AWP-t néhány körre, és néhány csapatban az AWP-sek még váltják is egymást, attól függően, hogy mennyire jók a mesterlövészek egy adott pályán. A legtöbb AWP-s, mint például Aleksandr „s1mple” Kostyliev és Mathieu „ZywOo” Herbaut a csapat legjobb vagy második legjobb riflerje is egyben, gyakran „hibrid” vagy „szupersztár” szerepkörben.

Ha AWPer-nek képzeled magad, egyébként nézd meg a CS2 legjobb AWP skinjeit tartalmazó listánkat. 

Lurker

A Lurker egy kizárólag a T-oldalon játszható szerep, amely arra összpontosít, hogy a csapat felállásának peremén játsszon, zavarokat okozva a térképen, és a címadó lurk, a lassú és folyamatos stíluson keresztül találja meg a nyitásokat, keresve a nyitást. Néhány nagyszerű lurker példa Robin „ropz” Kool vagy Janusz „Snax” Pogorzelski.

Anchor

A CT válasza a Lurkerre, az Anchor a „gyengébb” oldalon játszik (a legtöbb térképen a B oldalon), és tudja, hogyan kell túlélni, miközben minden esély ellenére tartja a bombahelyet. Nagyszerűen használja a hasznosságot és a szögtartást, és sokoldalúan bánik a különböző fegyverekkel, ez a szerep türelmet, tisztességes mechanikát és még több türelmet igényel.

Entry-Fragger

Egy másik, többnyire T-oldali szerepkör, bár egy agresszív CT-játékos akár Entry-Fraggernek is tekinthető. Lényegében ennek a játékosnak az a feladata, hogy nyomja a tempót, megszerezze az első kontaktust, és lehetővé tegye a többiek számára, hogy kövessék őt. A belépő fraggerek meghalnak. Sokat halnak meg, mivel gyakran ők az áldozati bárányok, akik lehetővé teszik, hogy a rifler kereskedhessen. Néhányan azonban, mint Mareks „YEKINDAR” Gaļinskis és İsmailşan „XANTARES” Dörtkardeş, igazán nagy hatást tudtak gyakorolni ebben a szerepkörben.

Rifler

Bár időnként mindenki Rifler, ez a szerep általában a csapat abszolút legjobb mechanikus játékosát jellemzi. Gondoljunk csak Nikola „NiKo” Kovacra vagy David „frozen” Čerňanskýra. Szörnyetegek, akik hihetetlen célzóképességükkel és képességeikkel nyitásokat teremtenek. A Riflerek gyakran a belépő fraggerek munkájának zsákmányát kapják, mivel ők jönnek be cserélni. Természetesen ezek a fickók felvehetik az AWP-ket, és a rettegett hibridekké válhatnak!

Support

Ismered azokat a srácokat, akik ismerik az összes hasznosságot, és tudnak játékokat felépíteni? Ezek a srácok, mint Andreas „Xyp9x” Højsleth vagy Patrick „es3tag” Hansen, sokkal könnyebbé teszik a CS-t a csapat többi tagja számára. Ezek a srácok gyakran horgonyoznak a CT-n is, így ők a legjobb csapatjátékosok.

In-Game Leader

Az IGL minden szervezett CS-csapat sarokköve, ő felel a stratégiák kijelöléséért, a többi játékos pozicionálásáért és a kör közepén történő módosításokért. A helyzet azonban a következő: az elmúlt néhány évben az IGL-ek más szerepeket is betöltöttek. Dzhami „Jame” Ali és Chris „ChrisJ” de Jong mindketten játszottak AWP-ként, miközben IGL-eztek, a Faze-os Finn „karrigan” Andersen belépő-fragger, a legtöbb IGL pedig támogató játékosként játszik. Az egyetlen igazi szerep, ami nem illik az IGL szerepkörhöz, az a Lurker, bár egy szupersztár Riflerre is kérdéses ezt a jelzőt ráaggatni.

Hogyan illeszkedj be?

Rendben, tehát az alapok megvannak. De ha megnéztél bármilyen CS2-t, akkor tudod, hogy ezek a szerepek nem állandóak. Ezért hívjuk őket archetípusoknak, ezek a játékosok típusai, akik a csapatodban vannak, és egy jól működő csapat létrehozásához jó keverékre van szükség. Tehát, ha egy versenyképes 5-ös stacket szeretnél létrehozni, akkor érdemes olyan játékosokkal rendelkezned, akik beleillenek ezekbe a formákba. A PUG-okban azonban a szerepek nagyon korlátozottak, és a képességeidtől függnek.

A siker biztosításának legjobb módja, ha vagy mindenre képes vagy egy népszerűtlen szerepkör, például a Support vagy a Anchoring specialistája vagy. Ha valaha is beléptél egy PUG-ba Mirage-on, és láttad, hogy a csapatod minden egyes alkalommal elvesztette a B-t, az azért van, mert a legtöbb játékos valójában inkább A-t játszik, vagyis aki a legrövidebb szalmaszálat húzza, gyakran nem tudja, hogyan kell játszani a B-t. Ha lehorgonyozol, valószínűleg segítesz a csapatodnak nyerni a CT-n, míg ha univerzális utilityt tudsz dobni, az segít a T-oldalon.

Ne hidd azonban, hogy az Overwatchhoz hasonlóan a játékosokat szerepkörökbe kényszerítheted. A CS nem így működik. Ha találsz egy olyan csoportot, amely jól szinergizál, játssz tovább velük, és hozz létre egy jól működő gépezetet. De ha csak puggolsz, és a belépő fraggered úgy dönt, hogy leselkedik… Ne stresszelj.

Mi a véleményed a CS2 szerepekről? Úgy gondolod, hogy a CS2-nek több szerepe van a fent felsoroltaknál? Oszd meg velünk a közösségi médiában, és ha valaha is szükséged van néhány új skinre, nyiss néhány ládát a Key-Drop-on!

Ön is szeretheti

A 10 legjobb Five-SeveN Skin a CS2-ben

A 12 Legjobb CS2 ügynök skin