IEM Katowice 2024 Özeti: İlk Devasa CS2 Etkinliği | Key-Drop Blog
İçeriğe geç
Eve dönüş

IEM Katowice 2024 Özeti: İlk Devasa CS2 Etkinliği

KeyDrop Team

2024 yılının ilk büyük turnuvası (ve muhtemelen CS2’nin ilk büyük turnuvası) IEM Katowice sona erdi ve Silezya’daki karşılaşmanın bir özetini sunmak için karşınızdayız. Play-In ile başlayacağız ve sürpriz kazananlara kadar gideceğiz! Hazırsanız IEM Katowice 2024’e başlayalım! Haydi!

Play-In

Play-In turnuvasında 16 takım, Polonya e-sporunun Mekke’si olan efsanevi Katowice Spodek’teki ana turnuvada sekiz yer için yarıştı. Takımlar arasında ENCE ve Rebels ağırlıklı olarak Polonyalılardan oluşurken, yeni kurulan GamerLegion’da Polonyalı CS efsanesi Janusz “Snax” Pogorzelski ve BIG’de ise Polonyalı-İngiliz AWP’ci Mateusz “mantuu” Wilczewski yer aldı. Play-In’de görülen diğer ünlü isimlerse şöyle: Astralis, Cloud9, Apeks, Heroic, FURIA ve Virtus.Pro.

Turnuva çift elemeli olarak düzenlendi, yani her takım iki maç oynayacaktı. İki galibiyet alırsanız oyuna dahil olursunuz. Birden fazla kaybederseniz turnuvadan elenirsiniz. Bu kadar basit.

İlk tur bazı ilginç sonuçlara sahne oldu; ev sahibi Rebels, Cloud9’ı yenerken FURIA, The Mongolz’a, Astralis ise Danimarka’daki karşılaşmada Heroic’e kaybetti. EternalFire, BetBoom’u yendi; Spirit, Apeks’i yendi ve GamerLegion, M80’e karşı kazandı. ENCE kendi ülkesinde iyi bir başlangıç yapamadı ve komşusu BIG’e yenildi. 

Bunun sonucunda ikinci turda Heroic, BIG’i; Spirit, The Mongolz’u; GamerLegion, Virtus.Pro’yu yenerek Snax’ın Spodek’e dönüşünü garantiledi ancak EternalFire, Rebels’ı yenerek kutlamaları buruk bir hale getirdi.

Alt grupta Cloud9, BetBoom’u eledi; ENCE, Astralis’i yenerek hayatta kaldı; Apeks, FURIA’yı Brezilya’ya geri gönderdi ve M80 mazlumların savaşında Rooster’ı yendi.

Heroic, Spirit, GamerLegion ve EternalFire kalan elemeler için beklerken, son turda Cloud9, Virtus.Pro’ya karşı “Bağımsız Devletler Topluluğu” hesaplaşmasını sürdürdü. Memleketin kahramanları ENCE, TheMongolz’u mağlup ederken, Apeks ve Rebels kazananlar arasına katılarak BIG ve M80’i eve gönderdi.

Grup Aşaması

IEM Katowice 2024’ün Grup Aşamasına girerken, saha çok daha zorlu bir hal alacaktı. Play-In’e kalan 8 takım arasında FaZe, Mouz ve takımlarında Polonyalılara yer veren efsanevi Filip “NEO” Kubski’nin koçluğunu yaptığı FaZe ve Kamil “siuhy” Szkaradek’in yanı sıra Complexity, G2, Vitality, Monte, Falcons ve Na’Vi yer aldı.

A Grubunda FaZe, Rebels, Falcons, Eternal Fire, Na’Vi, Spirit, Complexity, Apeks 3 eleme noktası için mücadele ederken, Spirit, FaZe ve Falcons çeyrek final noktalarına yükseldi ve Spirit yarı final karşılaşmasında FaZe’yi yendi.

Bu arada B Grubunda Vitality, ENCE, G2, Heroic, Monte, GamerLegion, Cloud9 ve Mouz yer alırken, Mouz grupta fırtına gibi esti ve yarı final koltuğunu ev sahibi ENCE’den aldı ve bunun yerine çeyrek finallerde G2 onlara katıldı.

Vitality ve Na’Vi’nin erkenden elenmesi büyük bir şok yarattı. Fransız takımı ENCE ve Heroic’e kaybederken, Bağımsız Devletler Topluluğu takımı yeni kurulan ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen takım karşısında bocaladı. 

Nakavt Aşaması

İlk çeyrek final ENCE ve Falcons arasında, Nuke haritasındaki 13-11’lik sonuç da dahil olmak üzere gerçekten stresli bir mücadeleydi; ENCE, büyük bir geri dönüşten ve birkaç önemli turdan yararlanamadı ve ev sahibi ekip seyirciyi hayal kırıklığına uğrattı. Falcons, Spirit’in gelecek vadeden oyuncularıyla karşılaşmaya devam edecekti.

FaZe, G2’yi şüpheye yer bırakmayan 2-0’lık bir skorla kolaylıkla bertaraf etti ve Robin “ropz” Kool, Finn “karrigan” Andersen ve David “frozen” Cerny’den oluşan eski MOUZ ana kadrosu ile yeni kurulan MOUZ’u karşı karşıya getirdi.

Bu arada MOUZ’un birçok kadro değişikliğine gitmesi ve Nikola “NiKo” Kovacs gibi süper yıldızlarının yanı sıra yukarıda bahsettiğimiz ropz ve frozen’i başka takımlara kaptırarak daha büyük organizasyonlar için bir tür “toplama takım” olması, buna rağmen sürekli olarak büyük turnuvalarda ilk 4’e giren yeni genç yetenekler bulması inanılmaz bir olay. Gerçekten etkileyici.

Gençlerden bahsetmişken, Team Spirit’in 20,8 olan yaş ortalaması, kendilerinden çok daha tecrübeli Falcons takımına karşı kazandıkları yarı finalde herhangi bir engel teşkil etmedi ve takımı oldukça kolay 2 harita galibiyetiyle bertaraf ettiler. FaZe, Mouz ile ikinci haritalarında biraz daha zorlandı ama yine de zirveye çıktı.

Final setinde herkes FaZe’nin tecrübesini Spirit’i yenmek için kullanmasını bekliyordu, özellikle de FaZe’nin tecrübesini ve çok yönlülüğünü destekleyen “3 Alan Kazanır” formatında. Öte yandan Spirit, ilk tur harita mağlubiyetinden bu yana Na’Vi’ye karşı hiç harita kaybetmedi ve FaZe’yi bir kez 2-0 yendi. Spirit, 17 yaşındaki Danil “donk” Kryshkovets’in çıkış performansıyla göz ardı edilemezdi.

Sonunda mazlumların finale kadar geldikleri ancak yaşlı veteranlara karşı kaybettikleri tanıdık senaryo kendini tekrar etmedi. Spirit, FaZe’nin seçimi olan Nuke ve Overpass haritaları da dahil olmak üzere FaZe’yi üç haritada temiz bir şekilde yendi ve Spirit, kendi seçtiği Mirage haritasında bir galibiyet aldı. Donk, HLTV’den En Değerli Oyuncu ödülünü alırken Spirit de ilk IEM Grand Slam şampiyonluğunu kazandı.

Gelecek

IEM Katowice 2024 için söyleyeceklerimiz bu kadar. Büyük bozgunlar ve büyük performanslar ile 14 Şubat’ta başlayacak RMR etkinlikleri ve Mart ayında başlayacak Major ile Major sezonuna giriyoruz. Büyük etkinliğe doğru yaklaşırken size haber edeceğiz. Ama emin olduğumuz bir şey var… Öyle görünüyor ki CS2, yeni ekiplerin iz bırakmaları için bir imkan sunuyor.

Kopenhag Major’ı sizce kim kazanacak? Sizce Spirit galibiyet serisine devam edecek mi? Sosyal medyadan bizimle etkileşim kurabilirsiniz.

Siz de beğenebilirsiniz

CS2’de M4A4 vs. M4A1-S: Hangisi Daha İyi? Tam Karşılaştırma

CS2 Doppler Phase: Rehber ve Fiyatlar