IEM Katowice 2024 összefoglaló: Az első CS2 esemény | Key-Drop Blog
Ugrás a tartalomra
Vissza a főoldalra

IEM Katowice 2024 összefoglaló: Az első CS2 esemény

KeyDrop Team

Az IEM Katowice, a 2024-es év első nagy versenye (és vitathatatlanul a CS2 első nagy tornája) épp most ért véget, és mi itt vagyunk, hogy összefoglaljuk nektek a sziléziai összecsapást. A rájátszással kezdünk, és egészen a meglepetésgyőztesekig eljutunk! Szóval, készen állsz az IEM Katowice 2024 visszahívására? Gyerünk!

A Play-In

A Play-In tornán 16 csapat küzdött a főverseny nyolc helyéért a legendás katowicei Spodekben — a lengyel esport Mekkájában. A csapatok közül két csapat — az ENCE és a Rebels — elsősorban lengyel, míg az újonnan megalakult GamerLegion a lengyel CS-legenda Janusz „Snax” Pogorzelski, a BIG pedig a lengyel-brit AWPer Mateusz „mantuu” Wilczewski részvételével zajlott. Néhány ismert név is megjelent a Play-Inben az Astralis, a Cloud9, az Apeks, a Heroic, a FURIA és a Virtus.Pro részvételével.

A tornát kettős kieséses versenynek rendezték, ami azt jelenti, hogy minden csapat két mérkőzést játszott. Ha kettőt nyersz, bent vagy. Egynél több vereség, és kiestél. Ennyire egyszerű.

Az első fordulóban érdekes eredmények születtek, hiszen a hazai Rebels legyőzte a Cloud9-et, a FURIA kikapott a The Mongolz-tól, míg az Astralis a Heroic-tól kapott ki egy dániai összecsapáson. Az EternalFire legyőzte a BetBoomot, a Spirit az Apekset, a GamerLegion pedig az M80 ellen nyert. Az ENCE nem kezdett jól hazájában, mivel kikapott a szomszédos BIG-től. 

Ez egy második fordulót eredményezett, amelyben a Heroic legyőzte a BIG-et, a Spirit legyőzte a The Mongolzot, a GamerLegion a Virtus.Pro elleni győzelemmel garantálta Snax visszatérését a Spodekába, de az EternalFire keserédessé tette az ünneplést, mivel legyőzte a Rebels-t.

Az alsó ágon a Cloud9 kiejtette a BetBoomot, az ENCE életben maradt az Astralis legyőzésével, az Apeks visszaküldte a FURIA-t Brazíliába, az M80 pedig az esélytelenek csatájában legyőzte a Roostert.

A Heroic, a Spirit, a GamerLegion és az EternalFire várt a hátralévő selejtezőkre, az utolsó fordulóban a Cloud9 a Virtus.Pro elleni CIS-bemutatót kaparintotta meg, a hazai hősök, az ENCE a TheMongolzot győzte le, míg az Apeks és a Rebels a győztesekhez csatlakozott, hazaküldve a BIG-et és az M80-at.

A csoport szakasz

Ahogy beléptünk az IEM Katowice 2024 csoportkörébe, a mezőny egyre keményebbé vált. A 8 Play-In csapathoz csatlakozott a FaZe, a Mouz, mindkettő lengyelekkel a csapatban, a legendás Filip „NEO” Kubski edzővel a FaZe és Kamil „siuhy” Szkaradek, valamint a Complexity, G2, Vitality, Monte, Falcons és Na’Vi.

Az A csoportban FaZe, Rebels, Falcons, Eternal Fire, Na’Vi, Spirit, Complexity, Apeks küzdött a 3 kieséses helyért, a negyeddöntőbe a Spirit FaZe és a Falcons jutott, a Spirit pedig legyőzte a FaZe-t az elődöntőbe jutásért vívott párharcban.

Eközben a B csoportban a Vitality, az ENCE, a G2, a Heroic, a Monte, a GamerLegion, a Cloud9 és a Mouz szerepelt, utóbbiak végigviharzott a csoporton, és elvette az elődöntőbe jutást a hazai hős ENCE-től, akikhez a G2 csatlakozott a negyeddöntőben.

A nagy megdöbbenést természetesen a Vitality és a Na’Vi korai kiesése okozta. A francia alakulat az ENCE és a Heroic ellen szenvedett vereséget, míg a CIS-csapat az újonnan alakult, szaúdi finanszírozású csapat ellen szenvedett vereséget. 

A Kiesős szakasz

Az első negyeddöntő igazi körömrágás volt az ENCE és a Falcons között, beleértve a 13-11-es döntőt a Nuke-on, mivel az ENCE nem tudta kihasználni a nagy visszatérést és néhány kulcsfontosságú menetet, csalódást okozva a hazai közönségnek. A Falcons továbbjutott a Spirit feljutójával szemben.

A FaZe könnyedén intézte el a G2-t egy 2-0-s győzelemmel, ami sosem tűnt kétségesnek, így a régi MOUZ mag, Robin „ropz” Kool, Finn „karrigan” Andersen és David „frozen” Cerny összecsapott az újonnan felállított MOUZ ellen.


Mellékesen megjegyezném, hogy hihetetlen, hogy a MOUZ többszörös játékoskeret-váltáson ment keresztül, és gyakran egyfajta „farmcsapat” a nagyobb csapatok számára, hiszen Nikola „NiKo” Kovács, valamint a fent említett Ropz és Frozen szupersztárokat veszítettek el más csapatokhoz, mégis folyamatosan találnak új fiatal tehetségeket, akik a nagy versenyeken Top 4-es helyezéseket érnek el. Ez tényleg lenyűgöző.

Ha már a fiatalságról beszélünk, a Team Spirit 20,8 éves átlagéletkora nem jelentett semmiféle akadályt a sokkal tapasztaltabb Falcons csapat elleni elődöntőbeli győzelmükben, mivel 2 meglehetősen könnyű pályagyőzelemmel intézték el őket. A FaZe-nek kicsit nehezebb dolga volt a második pályán a Mouz-zal, de így is a győzelemre jutottak.

A döntő szettben mindenki azt várta, hogy a FaZe a tapasztalatát kihasználva legyőzi a Spiritet, különösen egy olyan Best-of-5 formátumban, amely a FaZe tapasztalatának és sokoldalúságának kedvez. Másrészről viszont a Spirit az első körös Na’Vi elleni pályavesztés óta nem veszített pályát, egyszer már 2-0-ra legyőzte a FaZe-t. A 17 éves Danil „donk” Kryshkovets áttörő teljesítményének köszönhetően a Spiritet nem lehetett figyelmen kívül hagyni.

Végül nem ismétlődött meg a jól ismert forgatókönyv, miszerint az esélytelenek egészen a döntőig jutnak, hogy aztán kikapjanak a rutinos veteránoktól…. A Spirit 3 pályán is simán legyőzte a FaZe-t, beleértve a FaZe két választottját, a Nuke-ot és az Overpass-t, valamint a győzelmet a Spirit hazai pályáján, a Mirage-on. Donk a HLTV MVP kitüntetését kapta, a Spirit pedig megnyerte első IEM Grand Slam címét.

A jövő

Ennyit az IEM Katowice 2024-ről. Nagy felfordulásokkal és nagyszerű teljesítményekkel vágunk neki a Major-szezonnak, ahol február 14-én kezdődnek az RMR-versenyek, majd márciusban maga a Major. A nagy esemény közeledtével folyamatosan tájékoztatunk titeket… de egy dolog biztos. Úgy tűnik, hogy a CS2 egy olyan lehetőség az új csapatok számára, amely lehetőséget ad a feltűnésre.

Ön szerint ki nyeri meg a Koppenhága Major-t? Szerinted a Spirit folytatja a győzelmi útját? Oszd meg velünk a közösségi oldalainkon.

KeyDrop Team

Megosztás:

Ön is szeretheti

M4A4 vs. M4A1-S a CS2-ben: Összehasonlítás

PGL Major Copengahen 2024: Előzetesen