Performansı artırmak, görsel ayarlara ince ayar yapmak veya oyun mekaniklerini düzenlemek mi istiyorsunuz? İşte her şeyi halletmeniz adına CS2 başlatma seçenekleri burada! Söz konusu seçenekler, ayarlarla uğraşmak zorunda kalmadan doğrudan oyuna atlamanızı sağlar. Bu yazıda, CS2 başlatma seçeneklerinin tamamını ve nasıl kullanılacaklarına dair kapsamlı bir rehber bulacaksınız. Hadi başlayalım!
İçindekiler
CS2’de Başlatma Secenekleri Nelerdir?
CS2 başlatma seçenekleri, konsol komutlarına benzer şekilde oyunu her başlattığınızda otomatik olarak çalışan komutlardır. Bu seçenekler, oyunun iç ayarlarını geçersiz kılarak uyumluluk sorunlarına ve bazı performans problemlerine kolay çözümler sunar.
CS2 başlatma seçeneklerini Steam’de oyunun özelliklerindeki özel bir alandan düzenleyebilirsiniz. Bir başlatma seçeneğini oyuna ekledikten sonra, bu seçenek her oyun oynadığınızda çalışacaktır. Ta ki bu seçeneği düzenlemeyi veya kaldırmayı seçene kadar. Başlatma seçeneklerini istediğiniz zaman ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.
CS2 Başlatma Seçenekleri Nasıl Kullanılır?
Başlatma seçeneklerinizi ayarlamak için Steam’de oyunun Özellikler bölümüne gidin.
- Steam’i açın ve Kütüphane’ye tıklayın
- Oyunlarınız içerisinden Counter-Strike 2’yi bulun
- Oyuna sağ tıklayın ve Özellikler’e basın
Küçük bir pencere açılacaktır (aşağıdaki gibi). Oyununuzun başlatma seçenekleri Genel sekmesindedir, yani varsayılan görünümdedir. Başlatma seçeneklerinizi buraya girin veya yapıştırın. Ardından pencereyi kapatın ve oyunu her zamanki gibi çalıştırın.
Her komut bir “-” veya “+” ile başlar. Bu sembol ile komutun geri kalanı arasında boşluk bırakmadığınızdan emin olun. Yani, “-console” doğrudur, ancak “- console” çalışmayacaktır. Komutları ayırmak için tek bir boşluk kullanın. Aralarına virgül veya başka bir sembol koymanıza gerek yoktur. Birden fazla komutun birlikte nasıl görünmesi gerektiği aşağıda gösterilmiştir.
-console -high +fps_max 200
Merak ediyorsanız, komutun önündeki eksi işareti, bunun bir başlatma seçeneği olduğunu gösterir, artı işareti ise bunun bir konsol komutu olduğunu ve aynı zamanda bir başlatma seçeneği olarak da çalışabileceğini belirtir. Teknik olarak, herhangi bir konsol komutunu başlatma seçeneği olarak kullanabilirsiniz. Örneğin ‘ +cl_showfps 1 ‘ komutu FPS’i gösterir. Ancak, bunu yapmanın daha iyi bir yolu autoexec dosyanızı kullanmaktır. Autoexec, oyunu başlattığınızda otomatik olarak çalışacak bir dizi konsol komutunu içeren bir yapılandırma dosyasıdır (.cfg). Daha fazla bilgi için CS2 autoexec rehberimize göz atın.
CS2’deki Başlatma Seçeneklerinin Listesi
Hadi bugün deneyebileceğiniz CS2 başlatma seçeneklerine bir göz atalım! Aşağıda, amaçlarına göre kategorilere ayrılmış şekilde çalışan tüm CS2 başlatma seçeneklerinin tam listesini bulacaksınız.
Daha İyi Performans ve FPS için En İyi CS2 Başlatma Seçenekleri
+fps_max 0 – FPS sınırını kaldırır ve oyunun mümkün olan en yüksek FPS değerinde çalışmasını sağlar.
+fps_max [number] – Maksimum FPS sınırını ayarlar.
-nojoy – Kontrolcü desteğini devre dışı bırakır, bu da potansiyel olarak RAM’i boşaltabilir.
-softparticlesdefaultoff – Parçacık efekti harmanlamasını devre dışı bırakır, performansı artırır.
+r_drawparticles 0 – Parçacık animasyonlarını devre dışı bırakır, performansı artırır (ancak grafik kalitesini düşürür).
-high – Oyunun bilgisayarınızın işlemlerinde yüksek öncelikte çalışmasını sağlar, bu da performansı iyileştirebilir.
+mat_disable_fancy_blending 1 – Gelişmiş doku harmanlamayı devre dışı bırakır, FPS’i artırır (grafik kalitesini düşürür)
-forcenovsync – VSync’i devre dışı bırakır, bu da giriş gecikmesini azaltabilir.
+r_dynamic 0 – Dinamik aydınlatmayı devre dışı bırakır, FPS’i iyileştirir.
-vulkan – Render API’sini Vulkan olarak değiştirir, bu da genel performansı artırabilir.
-threads [number] – Oyunun kullanması gereken CPU iş parçacığı sayısını ayarlar, performansı optimize eder.
+engine_low_latency_sleep_after_client_tick true – Giriş gecikmesini azaltır, oyun motorunun her istemci tikini işledikten sonra kısa bir süre duraklamasını sağlar. Bu da yanıt verme hızını artırabilir.
+mat_queue_mode 2 – Materyal sistemi iş parçacığı için asenkron kuyruklu modu zorlar. Bu, render görevlerini birden fazla iş parçacığında ele alarak performansı artırabilir. Ancak bazı sistemlerde kararsızlığa neden olabilir.
Bu başlatma seçeneklerini kullanarak oyununuzun performansını artırırken dikkate almanız gereken birkaç şey var. Çünkü ne yazık ki başlatma seçenekleri düşük FPS sorununa sihirli bir çözüm değildir.
Öncelikle performansı artıran birçok komut, grafik kalitesinden ödün verir. İkinci olarak, görsellikten bahsetmişken oyun seçeneklerinde grafik ayarlarınızı değiştirmek, performans ve FPS üzerinde başlatma seçeneklerinden çok daha büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu yüzden bu ayarlarla da oynamayı unutmayın.
Son olarak bu başlatma seçeneklerinin oyununuz üzerinde nasıl bir etki yaratacağı donanımınıza bağlıdır. Bazı komutlar diğerlerinden daha etkili olabilir ve bazıları olumsuz bir etki bile yaratabilir. Bunları denemek için en iyi yol, bir pratik maçında komutları tek tek test ederek neyin işe yaradığını ve neyin yaramadığını belirlemektir.
Ekran Ayarları için CS2 Başlatma Seçenekleri
-fullscreen – Oyunu tam ekran modunda başlatmaya zorlar.
-refresh [rate] – Yenileme hızını ayarlar, örneğin 144 Hz bir mönitör için -refresh 144 yazılmalıdır.
-w [width] -h [height] – Piksel cinsinden çözünürlük genişliğini ve yüksekliğini ayarlar. Örneğin -w 1920 -h 1080.
-x [position] -y [position] – Sol üst köşeden başlayarak oyun penceresini belirli ekran koordinatlarına yerleştirir (sadece pencere modunda). Örneğin, -x 200 -y 250 komutu pencerenizi ekranın sol kenarından 200 piksel sağa, üst kenardan ise 250 piksel aşağıya konumlandırır.
Diğer CS2 Başlatma Seçenekleri
-console – Geliştirici konsolunu varsayılan olarak etkinleştirir.
+violence_hblood 0 – Oyundaki kan efektlerini kaldırır.
-language [name] – Oyunu belirli bir dilde başlatmaya zorlar. Örneğin -language English.
-autoconfig – Oyunu varsayılan yapılandırma ayarlarına sıfırlar.
-insecure – VAC korumasını devre dışı bırakır, VAC korumalı olmayan sunucular için kullanılır.
CS2 Başlatma Seçenekleri Sorun Giderme
Yukarıda listelenen başlatma seçenekleri, bu yazının yazıldığı tarihte çalışmaktadır. Ancak ne kadar etkili olacakları donanımınıza ve zamanla Valve tarafından yayımlanan güncellemelere bağlı olarak değişebilir. Yine de bu listeyi her zaman güncel tutmak için elimizden geleni yapacağız!
Eğer bir veya daha fazla başlatma seçeneğini çalıştırırken sorun yaşıyorsanız öncelikle doğru noktalama işaretlerini kullandığınızdan emin olun. Bu, komut içindeki “-” veya “+” işaretinden sonra boşluk olmaması, ayrı komutlar arasında boşluk bırakılması, ekstra işaret veya harf kullanılmaması anlamına gelir. Yine aynı örneği kullanalım:
-console -high +fps_max 200
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, artı ve eksi işaretlerinin birbirinin yerine kullanılamayacağıdır. Yani “-console” yerine “+console” yazamazsınız. (Aslında yazabilirsiniz ama çalışmaz.)
Ayrıca, başlatma seçeneklerinizi sıfırlayıp tekrar deneyebilir ve hangilerinin çalıştığını görmek için tek tek girebilirsiniz. Artık çalışmayan başlatma seçeneklerini kaldırarak başlatma seçeneklerinizi sadeleştirmeyi de unutmayın.
CS2’de Artık Çalışmayan CS:GO Başlatma Seçenekleri
-limitvsconst – Düşük donanımlı sistemlerde performansı artırmak için vertex shader sayısını sınırlamak için kullanılır.
-novid – Tanıtım videosunu devre dışı bırakmak için kullanılır.
-d3d9ex – Artık desteklenmeyen Direct3D 9Ex teknolojisini etkinleştirmek için kullanılır (CS2, DirectX 11 kullanır).
-tickrate 128 – Yerel sunucuların (offline oyunlar veya özel maçlar) tick hızını saniyede 128 tick olarak ayarlamak için kullanılır. Bu artık geçerli değil, çünkü CS2 tick hızı yerine sub-tick kullanıyor.
+exec – Oyunu başlatırken belirli bir konfigürasyon dosyasını (örneğin, +exec autoexec.cfg) çalıştırmak için kullanılır. Bu komut CS2’de çalışır. Ancak autoexec’in çalışması için gerekli değildir. Doğru şekilde hazırlanmış bir autoexec dosyası bu başlatma seçeneği olmadan da sorunsuz çalışacaktır.
Bu komutlar artık çalışmıyor veya geçerliliğini yitirmiş durumda. Bu yüzden bunları başlatma seçeneklerinizden kaldırmanız en iyisi olacaktır.
Son olarak, eğer birçok konsol komutunu başlatma seçeneği olarak kullanıyorsanız (yani “+” ile başlayan komutlar), bunları autoexec dosyanıza taşımanızda fayda var. Sonuçta bu dosya bunun için var!
Evet, bugünlük bu kadar! Umarız bu kılavuzu beğenmiş ve ihtiyaçlarınıza uygun CS2 başlatma seçeneklerini bulmuşsunuzdur. Eksik gördüğünüz bir şey varsa sosyal medya hesaplarımız üzerinden bize bildirin. Key-Drop’ta eğlencenin dibine burun. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!