CS:GO, CS2 olduğunda oyuncuların aklındaki düşüncelerden biri de Counter-Strike’ın yeni versiyonunda surfing yapılıp yapılamayacağıydı. (Tabii ki buna pek değer vermeyen oyuncular da vardı.) Tecrübeli oyuncular, CS2’de surf yapmanın hala mümkün olduğunu öğrendiklerinde rahatlarken oyuna yeni gelen acemiler surf’ün neden bu kadar konuşulduğunu merak etmiş olabilir. Açıklıyoruz: CS2’de nasıl surf yapılır? Bilmeniz gereken her şeyi kapsayan bir rehber.
İçindekiler
Counter-Strike’ta Surfing Nedir?
Counter-Strike’ta surf yapmak, tıpkı bir sörfçünün uzun dalgalar boyunca süzülmesi gibi eğimli bir duvarın (rampanın) kenarından kaymak demektir. Bu resmi olmayan bir oyun modudur ve oyunun genel oynanışıyla pek bir ilgisi yoktur: Klasik Counter-Strike surf’ünde silah kullanmaya gerek yoktur ama savaş ile surfing haritalarını birleştiren sunucular bulmak mümkün.
Rampada kalmak ve sonraki rampaya veya platforma kayarak hareket etmek teorik olarak çok kolaydır ama ustalaşmak çok hızlı refleksler ve çok pratik gerektirir.
Tamamen surf amacıyla tasarlanmış ve engel parkuru oluşturmak için rampalarla, duvarlarla ve platformlarla doldurulmuş özel sunucular ve haritalar vardır. Surfing yapmak, rekabetçi unsurları da içermektedir. Topluluk tarafından yapılan turnuvalar ve 2023 CS Surfing Dünya Şampiyonası gibi yarışmalar mevcuttur.
CS2’de Surf Nasıl Yapılır?
İşin özü şudur: surf yapmak, A ve D tuşlarını kullanarak ve fareyi hareket ettirerek rampaya zıplamak ve eğimde dengenizi korumaktır. Çoğu durumda rampaya doğru eğilmek istersiniz ve bu nedenle rampa solunuzdaysa sola [A], rampa sağınızdaysa sağa [D] doğru ilerleyin. Surf yaparken W veya S tuşlarına basmayın.
Surfing haritasında bunu yapmak çok daha karmaşıktır: CS2’de surf yapmak, geliştirilmesi için pratik gerektiren ve zaman alan bir beceridir. Surfing’in arkasındaki tüm teoriyi öğrenin ve deneme-yanılma aşamasını çabuk atlatın. İşte CS2’de surf yapmanın uzun anlatımı:
CS2 Surf Sunucusuna Katılmak veya Harita Başlatmak
Öncelikle surf haritasına ihtiyacınız olacak. Resmi CS2 haritaları işe yaramaz çünkü surf yapmaya hazır pek harita yoktur ve surfing sunucuları, surfing’i mümkün (ve daha eğlenceli) hale getiren belirli ayarlarla birlikte gelir. Surf sunucuları ayrıca hız, zaman ve sıralama gibi performansınız hakkında faydalı istatistikler içeren haritalarla gelir.
Surf sunucusuna katılmak için şunları yapın:
- CS2’deki Oyna ekranına gelin
- Topluluk sunucularını görmek için Küre simgesini seçin
- Mevcut sunucular listesinden adında “surf” kelimesi olan bir sunucuyu seçin
- Seçtiğiniz sunucuya katılmak için “Bağlan”a tıklayın
- Gerekirse (bilgilendirileceksiniz) sunucuda kullanılan haritayı indirin
Seçiminizi yaparken düşük pingli bir sunucu seçin ve antrenman yapmak üzere alan olduğundan emin olmak için oyuncu sayısına dikkat edin.
CS2’de surf yapmanın en kolay yolu surf sunucusuna katılmak olsa da tek seçenek bu değil: Çevrimdışı surf yapmak istiyorsanız sunucuya bağlanmadan da surf haritası yükleyebilirsiniz. Steam Atölye’de sevdiğiniz bir haritayı seçin ve abone olun. Kullanılabilir CS2 haritaları listenizde görünecektir. Ardından haritayı indirmeniz yeterlidir. Bu gönderimizde acemiler için bazı harita önerileri de sunacağız.
İşte! Surf sunucusuna katıldınız, haritayı açtınız, başlangıç lobisine geldiniz ve ilk rampaya atladınız… Kendinizi hemen aşağıdaki uçurumda bulursunuz.
Evet, CS2’de surf yapmayı deneyen çoğu oyuncunun başına gelen şey budur. Rampaya atlamaktan üzerinde durmaya ve diğer rampalara sorunsuz bir geçiş yapmaya kadar tüm süreci gözden geçirelim.
Rampaya Biniş
Doğrudan rampanın kenarına atlarsanız rampaya çarpma ve anında düşme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Rampaya yukarıdan binerken (üzerine atlarken), üst kenara, yani omurganın çıkıntısının hemen ötesine inmeye çalışın. Zıplamanızı omurgaya doğru yönlendirin ve doğru açıya ulaşmak için rampanın altına bakın.
Doğrudan önünüzde olan bir rampaya atlıyorsanız rampada pürüzsüzce kaymak için size bakan kenara yakın bir yere atlamaya çalışın.
Rampada Kalmak
Rampa ile buluştuğunuzda rampanın hangi tarafında olduğunuza bağlı olarak A veya D tuşlarını kullanarak ilerleyin. Rampanın sol tarafındaysanız (rampa sizin sağ tarafınızdaysa) D tuşu ile kayın, rampanın sağ tarafındaysanız A tuşu ile kayın.
Bu kuralın tek istisnası, rampanın tek bir tarafa kıvrılmasıdır. Kıvrılma yerine geldiğinizde rampadan uzaklaşın. Rampa düzleştiğinde tekrar rampaya doğru kayın.
Rampadaki konumunuzu ayarlamak için farenizi sağa ve sola hareket ettirin: Fareyi rampaya doğru hareket ettirirseniz rampanın yukarısına (omurgaya doğru) çıkarsınız, fareyi rampadan uzaklaştırırsanız aşağı doğru hareket edersiniz ve sonunda rampadan düşersiniz. Rampanın aşağılarında surf yapmak genellikle size hız kazandırır. Fareyi hareket ettirirken sık sık dengenizi kaybediyorsanız ayarlardan fare hassasiyetini düşürmeniz gerekebilir.
Önemli: Havadayken veya rampaya düştüğünüz anda surf’e başladığınızda W tuşunu bırakın ve tekrar basmayın. W tuşu size hız kazandırmaz, rampadan düşmenize neden olur. Aynı şey S tuşu için de geçerlidir.
Rampalar Arası Hareket
Çoğu surfing haritasında bir dizi rampada sürekli olarak surf yapmanızı sağlayan bir engel parkuru vardır. Bunların arasından sorunsuz bir şekilde hareket etmek, hareketinizi sürdürmek ve iyi bir zaman puanı almak önemlidir.
Rampanın sonuna vardığınızda karakteriniz otomatik olarak atlayacak ve sonraki rampaya doğru uçacaktır. Rampadan ne kadar hızlı ayrıldığınız ve ne kadar yükseğe kaydığınız çoğunlukla ilk rampa boyunca izlediğiniz yörüngeye bağlıdır.
Yüksek/Alçak Atlama
Ayrılmak üzereyken karakterinizi rampanın tepesine doğru ilerletirseniz yüksekten atlarsınız: yükseğe zıplarsınız ama hızınızı kaybedersiniz. Özellikle önünüzde engellerin olduğu bazı durumlarda bu faydalı olabilir. Ama genellikle çok yüksek atlamaktan kaçınmanız gerekir: Havadayken değerli vaktinizden kaybedersiniz ve en önemlisi de hızınızda büyük bir düşüş yaşarsınız.
Öte yandan atlarken rampanın aşağısından surf yapıyorsanız hızınızı korursunuz ancak çok yükseğe zıplayamazsınız. Bu genellikle daha tercih edilir bir tekniktir çünkü aşağıdan atlarken hareketinizi devam ettirirsiniz ve daha iyi bir zaman puanı elde edersiniz.
Airstrafing (Hava Taraması)
Havadayken sonraki rampaya doğru bir açıda düşmek için pozisyonunuzu ayarlayabilirsiniz (ve ayarlamalısınız). Buna “airstrafing” denir, farenizi tam uyum halinde sola ve sağa doğru hareket ettirmeyi gerektirir. Havada sola dönmek isterseniz A tuşuna basmanız ve tam olarak aynı anda farenizi sola hareket ettirmeniz gerekir. Sağa doğru airstrafing yapmak için D tuşuna basmalı ve farenizi sağa hareket ettirmelisiniz.
CS2 Surf Sunucusu Bulmak
Topluluk surf sunucusuna nasıl katılabileceğinizi zaten anlatmıştık ve genellikle sunucuların çoğu çok benzer deneyimler sunar. Her şeyden önemlisi, sunucunun kullandığı haritadır. Oyun sırasında sunucunuzu seçerken bu bilgileri görebilirsiniz.
Ayrıca surfing sunucularını listeleyen Cybershoke.net veya Xplay.gg gibi internet sitelerini ziyaret ederek uygun bir sunucu bulabilirsiniz.
Pek çok sunucu adında haritayı tamamlamak için gereken beceri seviyesi belirtilir. “Beginner” (Başlangıç), “Novice” (Acemi), “Intermediate” (Orta) vb. olarak listelenen veya Tiers (Katmanlar, kısaca “T”) olarak ifade edilen farklı seviyeler göreceksiniz. 1’den 6’ya kadar katman vardır ve Tier 1 (T1) en kolay katman olurken Tier 6 (T6) ise en zor katmandır.
CS2 Surf Haritaları
Haritalar zorluk ve görsel tarz bakımından farklılık gösterir, bu nedenle kendi becerilerinize ve tercihlerinize uygun seçimi yapmak için birkaç haritayı deneyebilirsiniz. İşte yeni başlayanlar için birkaç tavsiye:
1. surf_utopia_njv
Surfing haritalarında bir klasik olan Utopia, surfing’e yeni başlayanlar için mükemmel Tier 1 doğrusal haritadır. (Doğrusal harita, açık alanlı bir surf parkı değil de başlangıcı ve sonu olan sürekli bir rota anlamına gelir.) Hoş ve rahatsız edici olmayan yumuşak bir görsel tarza sahiptir. Haritayı buradan Steam’de görebilirsiniz.
2. surf_kitsune
Bir kere oynayın ve sonsuza dek aklınızda kalsın: Kitsune, diğer hiçbir haritayla karıştırılamayacak kadar farklı bir görsel tarza sahiptir. Haritayı buradan Steam’de görebilirsiniz.
3. surf_nyx
Parlak mor kristaller ve gizemle dolu bir mağarada surf yapın. Yeni başlayanlar doğrusal bir rotada gezinirken fazla sorun yaşamazlar. Haritayı buradan Steam’de görebilirsiniz.
Pekala, bugünlük bizden bu kadar! CS2’de nasıl surf yapılacağı hakkında temel bilgileri öğrendiniz. Teoriyi pratiğe dökerken, favori haritanızı ararken, zaman ve hız skorlarınızı geçerken iyi eğlenceler dileriz. Bol şans dileriz!