Hogyan szörfölj a CS2-ben: szerverek, pályák és tippek | Key-Drop Blog
Ugrás a tartalomra
Vissza a főoldalra

Hogyan szörfölj a CS2-ben: szerverek, pályák és tippek

KeyDrop Team

Amikor a CS:GO-ból CS2 lett, a játékosok egyik aggodalma az volt, hogy a Counter-Strike új verziójában lesz-e még szörfözés. (Persze voltak olyanok is, akiket ez egyáltalán nem érdekelt, de akkor is.) Míg a tapasztalt játékosok megkönnyebbülten lélegeztek fel, amikor megtudták, hogy a szörfözés valóban lehetséges a CS2-ben, a franchise újonnan érkezők talán azon tűnődnek, hogy mi ez a nagy felhajtás. Íme tehát: hogyan szörfözzünk a CS2-ben — a végső útmutató mindenről, amit tudnod kell. 

Mi a szörfözés a Counter-Strike-ban?

A szörfözés a Counter-Strike-ban egy ferde fal (rámpa) oldalán való siklást jelent, hasonlóan ahhoz, ahogy a szörfösök siklanak egy magas hullám hosszában. Ez egyfajta nem hivatalos játékmód, amelynek kevés köze van a normál játékmenethez: a klasszikus Counter-Strike szörfözésnél egyáltalán nem használnak fegyvert, bár lehet találni olyan szervereket, amelyek a szörfös pályát kombinálják a harci elemmel. 

A rámpán maradni és simán átmenni a következő rámpára vagy platformra elméletileg könnyű, de nehéz elsajátítani, nagyon gyors reflexeket és sok gyakorlást igényel. 

A szörfözéshez külön szerverek és pályák állnak rendelkezésre, amelyeket kizárólag erre a célra terveztek, és amelyek tele vannak rámpákkal, falakkal és platformokkal, hogy akadálypályát alkossanak. A szörfözésnek van versenyelem is, beleértve a közösség által szervezett versenyeket és olyan versenyeket, mint a 2023-as CS szörf világbajnokság

Hogyan szörfözzünk a CS2-ben

Íme a rövid verzió: a szörfözéshez ugorj fel egy rámpára, és tartsd az egyensúlyodat a lejtőn az A és D billentyűkkel és az egér mozgatásával. A legtöbb esetben a rámpa felé kell hajolnod, tehát balra [A], ha a rámpa balra van, és jobbra [D], ha a rámpa jobbra van. Szörfözés közben ne nyomd meg a W vagy S billentyűket.

Egy szörfös térképen való szörfözés ennél sokkal összetettebb: a CS2-ben szörfözni olyan készség, amelynek kifejlesztéséhez időre és gyakorlásra van szükség. Ismerd meg a szörfözés teljes elméletét, hogy lerövidítsd a próba és hiba fázist! Íme a hosszú verzió arról, hogyan szörfözz a CS2-ben: 

Csatlakozás egy CS2 Surf-kiszolgálóhoz vagy egy térkép elindítása

Először is, szükséged lesz egy szörfös térképre — a hivatalos CS2 térképek nem lesznek megfelelőek, részben azért, mert kevés szörfözésre alkalmas felület van, részben pedig azért, mert a szörfös szerverek speciális beállításokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé (és szórakoztatóbbá) teszik a szörfözést. A szörfszerverek már tartalmaznak egy térképet, és hasznos statisztikákat is, például a sebességedről, az idődről és a helyezésedről. 

Szörfkiszolgálóhoz való csatlakozás: 

  1. Menjen a CS2 lejátszási képernyőjére
  2. Válassza a Globe ikont a közösségi kiszolgálók megtekintéséhez
  3. Az elérhető kiszolgálók listájából válasszon egyet, amelynek nevében szerepel a „surf” szó.
  4. Nyomja meg a „Csatlakozás” gombot a kiválasztott szerverhez való csatlakozáshoz
  5. Szükség esetén töltse le a kiszolgálón használt térképet (erre a rendszer kérni fogja).

Amikor szervert választasz, válassz olyan szervert, ahol alacsony a ping, és figyeld a játékosok számát, hogy biztosan legyen egy szabad hely számodra. 

Bár a szörfszerverhez való csatlakozás a legegyszerűbb módja a szörfözésnek a CS2-ben, nem ez az egyetlen: ha offline akarsz szörfözni, akkor egy szörfös térképet betölthetsz anélkül, hogy csatlakoznál egy szerverhez. Keress egy neked tetsző térképet a Steam Workshopban, és iratkozz fel rá — a CS2-ben megjelenik az elérhető térképek listáján. Ezután csak töltsd be, mint bármely más térképet. Később ebben a bejegyzésben néhány térképjavaslatot is közlünk a kezdők számára. 

Szóval! Csatlakoztál egy szörfszerverhez vagy feltöltöttél egy térképet, megközelíted a kezdő lobby párkányát, felugrasz az első rámpára… és egyenesen az alatta lévő szakadékba csúszol. 

Igen, a legtöbb emberrel ez történik, amikor először próbál szörfözni a CS2-ben. Vegyük át a folyamatot, a rámpára való felszállástól kezdve a rámpán maradásig és a zökkenőmentes átjutásig egyik rámpáról a másikra. 

Felszállás a rámpára

Ha közvetlenül a rámpa oldalának ugrik, fennáll a veszélye, hogy nekicsapódik és lezuhan.

Ha felülről szállsz fel egy rámpára (leugrasz rá), próbálj meg a felső peremen, azaz a gerincen vagy a gerincen túl landolni. Célozd meg az ugrásodat a gerincre, és nézd meg a rámpa alját, hogy a megfelelő szögben találd el. 

Hogyan szörfözzünk a CS2-ben: Felszállás a rámpára 1

Ha olyan rámpára szállsz fel, amely közvetlenül előtted van, próbálj meg a feléd eső széléhez közel landolni, hogy simán felsikolhass a rámpára. 

Hogyan szörfözzünk a CS2-ben: Felszállás a rámpára 2

A rámpán maradva

Amint érintkeztél a rámpával, irányítsd felé az A vagy a D billentyűvel, attól függően, hogy melyik oldalon szálltál fel. Ha a rámpa bal oldalán vagy (a rámpa a jobb oldaladon van), akkor a D-vel irányítsd jobbra, ha a jobb oldalon vagy, és a rámpa a bal oldaladon van, akkor az A-val irányítsd balra. 

Hogyan szörfözzünk a CS2-ben: A rámpán maradva

Ez alól az egyetlen kivétel, ha a rámpa az egyik oldalra kanyarodik. A kanyarodás során inkább a rámpától távolodj el. Amint a rámpa kiegyenesedik, ismét irányába kell menekülni. 

Hogyan szörfözzünk a CS2-ben: A rámpán maradva 2

Mozgasd az egeret jobbra és balra, hogy beállítsd a pozíciódat a rámpán: ha az egeret a rámpa felé mozgatod, akkor feljebb mész a rámpán (közelebb a gerinchez), míg ha az egeret a rámpától távolabb mozgatod, akkor az alja felé mész, és végül leugrasz. Ha a rámpa alján szörfözöl, általában nagyobb sebességet érsz el. Ha úgy találod, hogy az egér mozgatása gyakran kibillent az egyensúlyodból, akkor érdemes csökkenteni az egér érzékenységi beállítását.

Fontos: amint a levegőben vagy a rámpán vagy, engedd el a W gombot, és ne nyomd meg újra szörfözés közben. A W megnyomása nem ad sebességnövekedést — a legtöbbször inkább ledob a rámpáról. Ugyanez vonatkozik az S-re is.

Mozgás a rámpák között

A legtöbb (ha nem az összes) szörfös pálya egy akadálypályát tartalmaz, ahol folyamatosan szörfözni kell egy sor rámpán. Az ezek közötti zökkenőmentes mozgás a kulcsa annak, hogy a pályán maradj, megtartsd a lendületedet, és tisztességes időeredményt érj el. 

Ha egy rámpa végére érsz, a karaktered automatikusan leugrik (flick off), és remélhetőleg a következő rámpa felé repül. Az, hogy milyen gyorsan hagyod el a rámpát, és milyen magasra pattansz, leginkább az első rámpa mentén megtett röppályádtól függ. 

High/Low Flick

Ha a karakteredet a rámpa teteje felé fordítod, amikor éppen elhagyni készülsz, akkor magasan fogsz lecsapódni: sok levegőt kapsz, de veszítesz a sebességedből. Ez bizonyos helyzetekben hasznos, különösen, ha egy akadály állja el az utadat. Általánosságban azonban érdemes elkerülni, hogy szükségtelenül túl magasra pattints: értékes másodperceket veszítesz a levegőben, és ami még fontosabb, jelentősen csökken a sebességed. 

Hogyan szörfözzünk a CS2-ben: High Flick

Ezzel szemben, ha a rámpa alján szörfölsz, miközben elrugaszkodsz, akkor megtartod a sebességedet, de nem fogsz nagyon magasra ugrani. Általában ez az előnyösebb technika, mivel az alacsonyan pattintás megtartja a lendületedet, és jobb időeredményt érhetsz el. 

Hogyan szörfözzünk a CS2-ben: Low Flick

Airstrafing

Amíg a levegőben vagy, beállíthatod (és be is kell állítanod) a pozíciódat, hogy a megfelelő szögben szállj fel a következő rámpára. Ez az úgynevezett airstrafing, amelyhez az egér balra és jobbra vagy balra mozgatását kell végrehajtanod. Ha tehát a levegőben balra akarsz fordulni, akkor pontosan ugyanabban az időben nyomd meg az A billentyűt, és mozgasd az egeret balra. Ha jobbra akarsz légrepülni, nyomd meg a D billentyűt, és mozgasd az egeret jobbra. 

CS2 szörf szerverek keresése

Már felvázoltuk, hogyan találhatsz egy közösségi szörfszerverhez való csatlakozást, és a legtöbbjük nagy része nagyon hasonló élményt nyújt. Ami a leginkább számít, az a térkép, amelyet egy szerver használ — ezt az információt akkor láthatod, amikor a játék során kiválasztod a szervert. 

Megfelelő szervert találhatsz a szörfszervereket felsoroló weboldalakon is, például a Cybershoke.net vagy az Xplay.gg oldalon. 

Sok szerver neve tartalmazza a pálya teljesítéséhez szükséges ajánlott képességszintet. A nehézségi szintek vagy „kezdő”, „kezdő”, „középhaladó” stb. formában szerepelnek, vagy pedig Tiers (röviden T) formában. A szintek 1-től 6-ig terjednek, az 1. szint (T1) a legkönnyebb, a 6. szint (T6) pedig a legnehezebb. 

CS2 szörf térképek

A térképek nehézségükben és vizuális stílusukban különböznek, ezért kísérletezz néhányat, hogy megtaláld a képességeidnek és preferenciáidnak megfelelőt. Íme néhány javaslat kezdőknek:

1. surf_utopia_njv

A szörfös térképek klasszikusának számító Utopia egy Tier 1-es lineáris térkép, amely tökéletes a szörfös kezdőknek. (A lineáris ebben az esetben egy folyamatos pályát jelent, amelynek van eleje és vége, nem pedig egyfajta nyitott szörfparkot.) Tompított vizuális stílussal rendelkezik, amely kellemes és nem túlságosan zavaró. A Steamen itt nézheted meg. 

surf_utopia_njv CS2 szörf térképek

2. surf_kitsune

Játszd el egyszer, és örökre azonnal felismered: A Kitsune olyan jellegzetes vizuális stílussal rendelkezik, hogy nem lehet összetéveszteni más pályával. A Steamen itt nézheted meg. 

surf_kitsune CS2 szörf térképek

3. surf_nyx

Szörfözzön át fényes-lila kristályokkal teli barlangokon, melyek titokzatosságot árasztanak. A kezdőknek nem okozhat túl sok gondot a lineáris pályán való navigálás. A Steamen itt találod. 

surf_nyx CS2 szörf térképek

Rendben, ennyi volt mára! Most, hogy már ismered a CS2-ben való szörfözés alapjait, jó szórakozást kívánunk az elmélet gyakorlati megvalósításához, a kedvenc pályáid megtalálásához, valamint az idő- és sebességeredményeid megdöntéséhez. Sok sikert! 

Ön is szeretheti

A 15 legjobb M4A1-S skin a CS2-ben

A legjobb CS2 indítási lehetőségek