CS2 Rütbeleri: Nasıl Çalışır, Nasıl Rütbe Kazanılır? | Key-Drop Blog
İçeriğe geç
Eve dönüş

CS2 Rütbeleri: Nasıl Çalışır, Nasıl Rütbe Kazanılır?

KeyDrop Team

Genel olarak Counter-Strike’ta yeniyseniz veya CS:GO döneminden beri oynamadıysanız CS2 rütbeleri ve derece sistemleri karşısında kafanız karışmış olabilir. Birazdan CS2 rütbeleri hakkında her şeyi öğreneceksiniz, merak etmeyin. 

CS2’de iki farklı rütbe sistemi vardır: bir sistem Rekabetçi mod için, diğeri ise Premier mod için. Rekabetçi rütbelerden başlayarak her iki modu da inceleyeceğiz. Premier rütbenizin nasıl hesaplandığını ve bunu hızlı bir şekilde nasıl geliştirebileceğinizi anlatan ipuçları için yazımızı sonuna kadar okuyun. 

Rekabetçi Mod CS2 Rütbeleri (Her Harita için)

Competitve-Rank-CS2

CS2 Rekabetçi Modda 18 rütbe vardır: 

  1. Gümüş I (S1)
  2. Gümüş II (S2)
  3. Gümüş III (S3)
  4. Gümüş IV (S4)
  5. Seçkin Gümüş (SE)
  6. Usta Seçkin Gümüş (SEM)
  7. Altın Nova I (GN1)
  8. Altın Nova II (GN2)
  9. Altın Nova III (GN3)
  10. Usta Altın Nova (GNM)
  11. Usta Muhafız I (MG1)
  12. Usta Muhafız II (MG2)
  13. Seçkin Muhafız (MGE)
  14. Seçkin Usta Muhafız (DMG)
  15. Efsanevi Kartal (LE)
  16. Usta Efsanevi Kartal (LEM)
  17. Birinci Sınıf Üstün Usta (SMFC)
  18. Dünyaca Seçkin (GE)

Bunlara CS:GO’dan aşina olabilirsiniz ancak benzerlikler neredeyse bunlarla sınırlı. CS2’de her harita için ayrı bir rütbe kazanırsınız. Yani çoğu oyuncunun bazı haritalarda yüksek rütbesi olacaktır ancak diğer haritalarda daha düşük (veya hiç) rütbesi olabilir. Mirage haritasında Efsanevi Kartal rütbesi sahibi olabilirsiniz ancak Dust 2 rütbeniz Gümüş I olabilir. 

Başlangıç Rütbesi

Peki hiç rütbeniz yoksa ne olur? Evet, rütbesiz başlarsınız ve başlangıç rütbenizi almak için belirli bir haritada 10 yerleştirme maçı kazanmanız gerekir. Unutmayın, 10 maç kazanmalısınız, sadece 10 maça katılım sayılmıyor. 

Teknik olarak oyun, belirli bir haritada oynadığınız tüm maçlardaki performansınıza göre size bir başlangıç rütbesi atayacaktır. Ancak başlangıç rütbeleri genellikle ölçeğin alt tarafına düşmektedir. Ne kadar iyi olursanız olun, başlangıçta Dünyaca Seçkin rütbesi alamazsınız. 10 maçınızı üst üste mükemmel bir performansla kazansanız bile muhtemelen Usta Seçkin Gümüş rütbesinin üzerinde olmayacaksınız. 

İlk rütbenizi aldıktan sonra Rekabetçi maçlarında iyi performans göstermeye devam ederek sıralamada yükselebilirsiniz. Sürekli olarak iyi performans göstermek zaman içinde rütbenizi geliştirecektir ancak maç kaybederseniz rütbeniz de düşer. 

Unutmamanız gereken bir diğer şey de Rekabetçi Rütbe için yalnızca Rekabetçi Modda oynanan maçlar geçerli olur. Yani, örneğin, Premier Modda veya başka bir yerde Ancient oynarsanız, oyun performansınız Ancient Haritası Rekabetçi Rütbenizi etkilemeyecektir. 

Harita Rütbe Sisteminin Arkasındaki Mantık

Pek çok oyuncu başlangıçta, tüm haritaları etkileyen genel bir rütbe sistemindense (CS:GO’da olduğu gibi) neden harita başına bir rütbe sistemi olduğunu merak eder. 

Teoride bu sistemin maç eşleştirmeyi geliştirmesi gerekir. Bir haritayı baştan sona bilmek, bu haritada hiç oynamamış birine göre size büyük bir avantaj kazandırır, değil mi? Harita başına rütbeniz, yalnızca genel Counter-Strike becerilerinizi göstermez, aynı zamanda haritayı, harita açılarını, zorluklarını, biçimlerini vb. ne kadar iyi bildiğinizi de gösterir. 

Eşleştirme sisteminde Rekabetçi Rütbe kullanıldığında benzer düzeyde oyuncularla (ve bu oyunculara karşı) oynamanız sağlanır. Yani umarız ki anında çok tecrübeli oyuncular tarafından kuşatılmazsınız veya maç boyunca düşük seviyeli takım arkadaşlarınızı taşımazsınız. 

Pratikte bu sistemin etkinliğini henüz kanıtlanmamıştır. CS2 piyasaya sürüldükten hemen sonraki dönemde çoğu oyuncu Gümüş Rütbelere atılmıştı ve öyle görünüyor ki neredeyse herkes ilk rütbesini aldığı için buradaydı. Şu anda ise Gümüş rütbelerde olan yüksek seviyeli oyuncularla karşılaşma ihtimaliniz yine var çünkü oyun, bu oyuncuları buraya yerleştirmiş ve bu oyuncuların maç kazanarak “doğru” rütbeye erişmeleri için yeterli zamanları olmamış. 

CS2 Rekabetçi Modda Nasıl Rütbe Yükselir?

CS2’de maç kazanarak rütbe alırız. Çok da şaşırtıcı değil, değil mi? 

Yine de “maç kazanmak” işin zor tarafı. Bu nedenle daha fazla maç kazanmanız ve hızlıca rütbe almanız için bazı stratejiler hazırladık: 

Antrenman Haritaları

Arazinin yerleşimini öğrenmek, açıları çalışmak ve stratejileri test etmek için Antrenman Modunu kullanın. Haritanın farklı alanlarını tanımak ve özel yerleri öğrenmek için çalışabilirsiniz. Haritada yolunuzu bilmek, canlı bir maçta takım arkadaşlarınız için işleri kolaylaştıracaktır. 

Daha gerçekçi bir deneyim için botlarla savaşmak üzere bot_add konsol kodunu kullanabilirsiniz. Haritanın her köşesini bilene kadar botlarla savaşın. 

Nişan Almanızı Geliştirin

Haritanın tüm piksellerini ezberlemiş olabilirsiniz ancak üç metre öteden donmuş bir botu vuramazsanız bu hiçbir işe yaramaz. 

Bu nedenle sıradan maçlarda arkadaşlarınızla nişan, takip ve geri tepme alıştırması yapın veya CS2 nişan alıştırma haritalarını kullanın. Aim (nişan alma) haritaları daha tahmin edilebilir, tekrarlanabilir bir deneyim sunar ve muhtemelen daha iyi bir seçenektir. Pek çok aim antrenman haritasında Kafadan Vuruş Modu bulunur. Hassas bir antrenman için mükemmel olan bu modda botlara yalnızca kafadan vuruşlar hasar verir. 

Maç İzleyin

Her maçtan sonra neyin iyi gittiğini, neyin yanlış olduğunu ve nelerin geliştirilebileceğini görmek için demoya bakın. Hatalarınızdan (ve diğer kişilerin hatalarından) ders çıkarmazsanız hiçbir zaman gelişmezsiniz. Ayrıca profesyonellerin maçlarını izlemek, tavsiyeler almak ve teknikleri öğrenmek de iyi bir fikir olabilir. 

Her Seferinde Bir Harita

Rekabetçi Mod, girmek istediğiniz haritayı seçmenize izin verir; yani aynı haritayı tekrar tekrar oynayabilirsiniz. Sık sık oynayabilirseniz bu iyi bir strateji olabilir. Düzeni, açıları ve taktikleri zihninizde canlı tutmak için bir seferde bir haritaya odaklanmak iyidir. 

Premier Mod CS2 Rütbeleri (CS Dereceleri)

Premier-Rank-CS2

Sıra CS2’deki diğer rütbe sisteminde: Premier Mod CS Dereceleri. 

Bu, herhangi bir haritaya özgü olmayan genel bir rütbedir. 0’dan 30.000’e ve ötesine kadar sayılarla ifade edilir. Her 5.000 puanda farklı bir renkle işaretlenmiş yeni bir kademeye girersiniz. 

  • 0 – 4.999 = Gri
  • 5.000 – 9.000 = Açık mavi
  • 10.000 – 14.999 = Mavi
  • 15.000 – 19.999 = Mor
  • 20.000 – 24.999 = Pembe
  • 25.000 – 29.999 = Kırmızı
  • +30.000 = Altın

(Hala CS:GO terimleriyle düşünenler için: eski CS:GO rütbelerinin hangi yeni CS2 derecelendirme numaralarına karşılık geldiğini görmek için Scope.gg‘yi kullanabilirsiniz. Ayrıntılar için gönderilerine bakın.)

CS Derecelendirme Sistemi Nasıl İşler?

Rekabetçi Mod Rütbelerinde olduğu gibi, başlangıç CS2 rütbenizi almak için 10 tane yerleştirme maçı tamamlamalısınız. Ne kadar iyi performans gösterirseniz gösterin, muhtemelen öncelikle aşağı sıralara yakın olacaksınız. İlk yerleşimde Kırmızı kademeyi girmeyi beklemeyin. 

Buradan sonra maç kazanarak rütbenizi artırabilir ve maç kaybederek puan kaybedebilirsiniz. Çoğu maç, kazanma başına size yaklaşık 100-200 puan verir (ancak galibiyet serisi yakalarsanız maç başına 300’den fazla puan kazanmak mümkündür). 

Galibiyet serisinden bahsetmişken, bu her maç için skorunuzu etkileyen büyük bir etkendir. Arka arkaya ne kadar çok maç kazanırsanız, her galibiyet için o kadar çok puan kazanırsınız. Ne yazık ki kaybetme serileri için de aynı kural geçerlidir. İlk kaybınız -100 puan getirirse, dördüncü kayıp -300 veya daha fazla puan getirebilir. 

Yükselme ve Düşme Maçları

Daha önce belirttiğimiz üzere çoğu maç, kazancınız başına size yaklaşık 100-200 puan verecektir. 

Puanınızı geliştirdiğinizde ve kademe sınırlarına ulaştığınızda (yani her 5000 puanda renk değiştirmek üzereyken) Yükselme maçları oynamaya başlarsınız. Bu maçlar size çok az puan verecektir; bazen kazanma başına 1 veya 2 puan kadar az. Bu arada puanlarınız standart seviyede kaybolmaya devam edecek. Bunlar, “kademenin artması” için gereken son birkaç puanı oluşturur. 

Aynı süreç, çok puan kaybettiğinizde ve kademe düşmeye yaklaştığınızda da geçerlidir. Kademenin altına çok yaklaştığınızda Düşme maçı oynayacaksınız. Bu maçlarda daha az puan kaybedersiniz ancak kazanma başına standart puanlar alırsınız. Sonuç olarak Yükselme ve Düşme maçları, kademe almayı zorlaştırır ancak kademe kaybetmeyi de zorlaştırır. 

CS2 Rütbeleri Nasıl Hesaplanır?

Puan hesaplamasının arkasındaki matematik, kamuya tamamen açık değildir ancak CS Rütbelerinin, aşağı yukarı Elo derecelendirme sisteminin ilkelerini takip ettiğini biliyoruz. Başlangıçta satranç için geliştirilen Elo, bir oyuncunun beceri seviyesinin, diğer oyuncuların beceri seviyelerine göre belirleme yöntemidir. Belirli puanlardan ziyade kazanç/kayıp oranının önemli olduğu oyunlar için kullanılır. İşte Elo yönteminin nasıl çalıştığını açıklayan ayrıntılı bir rehber (aranızdaki gerçek deliler için). 

Her maçtan önce sonuca bağlı olarak kazanacağınız (veya kaybedeceğiniz) tam puan sayısını göreceksiniz. Bu durum, bazı oyuncularda performansın işin içine dahil olmadığını, sadece kazanmanın veya kaybetmenin önemli olduğunu düşündürüyor. Ancak muhtemelen oyun ayrıca maç başına ne kadar CS2 Rütbe puanı alacağınızı hesaplamak için tüm maçlardaki genel performansınızı da kullanıyor. Nihayetinde sadece kazanmak/kaybetmek önemli olsaydı işe yaramaz oyuncular, sadece takım arkadaşları tarafından taşındıkları için yüksek CS Rütbeleri alabilirlerdi. Rakiplerinizin ve takım arkadaşlarınızın rütbeleri ve/veya genel performansı da bir etken olabilir. 

CS2 Rütbenizi Nasıl Artırırsınız?

Oyunun puanlarınızı nasıl hesapladığını tam olarak bilmeden, hızlı bir şekilde rütbe atlamak için strateji belirlemek zordur. Ancak Altın kademeye doğru ilerlerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var: 

Her Haritayı Öğrenin

Premier Modda neredeyse tüm haritaları oynamaya hazır olmanız gerekir. Rekabetçi Moddan farklı olarak bu modda belirli bir haritayı oynamayı seçemezsiniz. Maçlar seçme ve banlama aşamasıyla başlar ve sonuçta hangi haritayı oynayacağınız üzerinde sınırlı bir kontrolünüz olur. 

Tüm haritalar veya çoğu harita için açıları, çizgileri ve taktikleri öğrenmek bonus puan almanızı sağlayacak tutarlı kazanmalar ve seriler elde etmenize yardımcı olacaktır. 

Ekibi Bir Araya Getirin

Elbette ki tek başınıza sıraya girerek kademeli olarak kazanma ve puan toplayabilirsiniz ancak en etkili yöntem bu değildir. Bu yöntem tahmin edilemez ve düzensizdir. Yani kazanma serisi yakalamak becerinin yanı sıra şans da gerektirecektir. Ve şans, dünyadaki en güvenilir şey değildir. 

Bu nedenle yapabiliyorsanız, düzenli maçlar için sağlam bir takım oluşturmaya çalışın. Arkadaşlarınız Counter-Strike oynamıyorsa kendi seviyenizde, aynı amaçlara ve programlara sahip oyuncular bulmak için Teams.gg gibi platformlar kullanabilirsiniz. Tahmin edilebilir bir takım çalışması, maçları tutarlı bir şekilde kazanmanıza ve her seferinde seri toplamanıza yardımcı olacak uzun bir yol sunacaktır. 

Ve arkadaşlarınız CS2 oynuyorsanız ancak her seferinde onları taşımanız gerekiyorsa birlikte Premier modu oynamayın. Maç kaybetmek çok fazla puana mal olur. Günlük Mod oynayın veya yerel sunucuları deneyin. 

Maçlardan Ayrılmayın

Açıkçası maçtan zaten ayrılmıyorsunuzdur ancak kötü amaçlı kişilerle takım olmak bazen maçtan ayrılmamayı zorlaştırır. Oyuncu raporlarına göre maçtan çıkmanın cezasının 1000 puana mal olabileceğini unutmayın. Yazım yanlışı yapmadık. Sıfırlar doğru. Tam olarak bin puan. 

Bazı oyuncular bu cezayı çok sert bulurlar. Bu puanları geri kazanmak için arka arkaya en az 5-6 maç kazanmanız gerekecektir ve hatta cezanın bir sonucu olarak kademe düşerseniz çok daha fazla maç kazanmanız gerekecektir. Bu yazıyı yazarken Valve bu soruna değinmemiştir, bu nedenle maçtan ayrılmanın maliyetinin çok fazla olabileceğini unutmayın. 

Oyunun yayınlandığı dönemlerde maç sırasında maçtan atılmanın da büyük cezaları vardı (bazıları -1000 puan diyor). Valve daha sonra buna mekanik bir hata dedi ve bir yama ile durumu düzeltti (6 Ekim 2023 tarihinde yayınlandı). Bundan beri maçtan atılan oyuncular, maçın sonucuna göre bir miktar puan alıyor veya puan kaybediyor. 

CS2 Rütbe Dağılımı

Son olarak Premier sistemindeki rütbe dağılımını merak ediyor olabilirsiniz. Kaç oyuncu Altın rütbesine ulaşıyor (spoiler uyarısı: çok fazla değil) ve CS2 oyuncularının genel rütbeleri neler? 

Bu soruları yanıtlamak henüz zor. Bunu, CS2’nin piyasaya sürülmesinden (2023, 4. çeyrek) kısa bir süre sonra yazıyoruz ve oyuncular henüz maksimum rütbelerine ulaşamadı. Oyuncuların seviyelerini tam olarak yansıtan dağıtım verilerini görmemiz en azından birkaç ayı bulabilir. 

Her neyse, işte bu harika Leetify araştırmasına göre CS2 rütbe dağılımları hakkında şu ana kadar bildiklerimiz:

  • Kasım 2023 itibariyle oyuncuların çoğunluğu (%77,8), 10.000’in altında CS Rütbe puanına sahip. Bu, Gümüş Rekabetçi Rütbelerinde bahsettiğimiz darboğaza benzer bir durum. 
  • Oyuncuların %15,5’i, 4.000 puanlık grupta ve açık mavi kademeye geçmelerine az kaldı. Muhtemelen yükselme maçları ilerleyişlerini yavaşlatıyor. 
  • Oyuncuları %3’ü, 15.000 ve daha yüksek puan seviyelerinde.
  • Oyuncuların yalnızca %0,2’si, 20.000 CS puanının üzerinde (Pembe, Kırmızı ve Altın kademeler birlikte). CSStats Liderlik Tablosuna göre Aralık 2023 itibariyle yalnızca 3 oyuncu Altın kademesine ulaştı ancak harici liderlik tablosu verilerinin tasarım gereği eksik olduğunu da belirtmekte fayda var. 

Rütbe dağılımları geliştikçe sonunda CS:GO’daki trendi görmeye başlayacağız gibi: oyuncuların çoğu ortada yer alacak ve sayılar ölçeğin her iki ucunda kademeli olarak azalacak. 

Sonuç

İşte CS2 rütbeleri özeti: 

  • Rekabetçi Rütbeler kelimelerle (Gümüş, Altın Nova vb.) ifade edilir ve harita başına ödüllendirilirler. 
  • Premier Rütbeler sayılardan oluşur ve haritalara göre ayrılmazlar.
  • İki rütbe çeşidi de maç kazanarak geliştirilir. Maç kaybetmek, rütbenizi düşürebilir. 
  • Premier Modda galibiyet serisi: galibiyet serileri size daha fazla puan kazandırır; kaybetme serileri = daha fazla puan kaybettirir. 

CS2’nin yeni rütbe sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeni Rekabetçi Rütbeleri sevdiniz mi yoksa bunlara karşı mısınız? CS Rütbe cezaları hakkındaki görüşleriniz neler? Görüşlerinizi bizimle paylaşın. Daha iyi rütbelere ve derecelere ulaşmanızda bol şans dileriz!

Siz de beğenebilirsiniz

İstediğiniz Bıçağı Ücretsiz Denemek için CS2 Bıçak Kodları

CS2’de Kasa Nasıl Alınır?: Ücretli ve Ücretsiz CS2 Kasaları Rehberi