CS2 rangok magyarázata: Hogyan működnek és hogyan lehet jobb | Key-Drop Blog
Ugrás a tartalomra
Vissza a főoldalra

CS2 rangok magyarázata: Hogyan működnek és hogyan lehet jobb

KeyDrop Team

Ha új vagy a Counter-Strike-ban általában, vagy a CS:GO korszak óta nem játszottál, a CS2 rangok és értékelési rendszerek olyan zavarba ejtőek lehetnek, mint egy villámcsapás. Ennek a posztnak a végére azonban el fog kopni — hamarosan mindent megtudsz, amit a CS2 rangsorokról tudni kell, úgyhogy ne aggódj. 

A CS2-ben két külön rangsorolási rendszer van: egy a Versengő módban és egy a Premier módban. Mindkettővel foglalkozunk, kezdve a kompetitív rangsorokkal. Maradj itt a végéig, hogy tippeket kapj arról, hogyan számítják ki a Premier rangodat, és hogyan javíthatod azt gyorsabban! 

Versenymód CS2 rangsorok (minden egyes pályán)

Competitve-Rank-CS2

A CS2-ben a Versengő módban 18 rang van: 

  1. Silver I (S1)
  2. Silver II (S2)
  3. Silver III (S3)
  4. Silver IV (S4)
  5. Silver Elite (SE)
  6. Silver Elite Master (SEM)
  7. Gold Nova I (GN1)
  8. Gold Nova II (GN2)
  9. Gold Nova III (GN3)
  10. Gold Nova Master (GNM)
  11. Master Guardian I (MG1)
  12. Master Guardian II (MG2)
  13. Master Guardian Elite (MGE)
  14. Distinguished Master Guardian (DMG)
  15. Legendary Eagle (LE)
  16. Legendary Eagle Master (LEM)
  17. Supreme Master First Class (SMFC)
  18. Global Elite (GE)

A CS:GO-ból ismerősek lesznek, de a hasonlóságok itt véget is érnek. A CS2-ben minden egyes pályáért külön rangot kapsz. Így a legtöbb játékosnak egyes pályákon magasabb rangja lesz, míg másokon alacsonyabb (vagy egyáltalán nem lesz rangja). Lehetsz Legendary Eagle mondjuk a Mirage-on, de Silver I a Dust 2-n. 

Kezdeti rangsor

Mi volt az, hogy egyáltalán nincs rangja? Igen — rang nélkül kezdesz, és 10 helyezési meccset kell megnyerned egy adott pályán, hogy megkapd a kezdeti rangodat. Ne feledd, hogy 10 meccset kell nyerni, nem csak részt venni. 

Gyakorlatilag a játék a kezdeti rangsorodat a térképen játszott összes mérkőzésen nyújtott teljesítményed alapján határozza meg. De a kezdeti rangok gyakran a skála alacsony végén vannak — nem számít, mennyire vagy jó, nem fogsz rögtön a Global Elite-be kerülni. Még ha 10 meccsedet zsinórban megnyered is kiváló teljesítménnyel, akkor sem valószínű, hogy Silver Elite Master fölé kerülsz. 

Ezután feljebb léphetsz a ranglétrán, ha továbbra is jól teljesítesz a térképen megrendezett Comp-meccseken. A tartósan jó teljesítmény idővel javítani fogja a rangodat, míg a vesztes meccsek miatt a rangod csökkenhet. 

Még egy dolog, amit meg kell jegyezned, hogy csak a Versengő módban játszott mérkőzések számítanak a Versengő rangsorodba. Tehát például, ha Premier módban vagy máshol játszol Ősökkel, az ott nyújtott teljesítményed nem befolyásolja az Ősök térképen elért versenyképes rangodat. 

A térképi rangsorolási rendszer mögött álló indoklás

Sok játékos kezdetben csodálkozik azon, hogy a rangokat miért pályánként érik el, és miért nem egy általános, minden pályát érintő besorolással (mint a CS:GO-ban). 

Elméletileg ez a rendszer javítja a partnerkeresést. Ha egy pályát kívülről-belülről ismersz, az hatalmas előnyt jelent azzal szemben, aki még sosem játszott vele, nem igaz? A térképenkénti rangsorod nem csak az általános Counter-Strike-képességeidet mutatja, hanem azt is, hogy mennyire ismered a térképet, annak szögeit, kihívásait, hívószavakat és így tovább. 

Ha a kompetitív rangot a partnerkeresőben használod, annak biztosítania kell, hogy hasonló szintű játékosokkal (és ellenük) játszhass. Így remélhetőleg nem leszel azonnal a szupertapasztalt játékosoké, vagy nem cipeled végig az alacsony szintű csapattársaidat az egész meccsen. 

A gyakorlatban ez a rendszer még nem bizonyította hatékonyságát. A cikk írásakor (ami nem sokkal a CS2 megjelenése után történt) a legtöbb játékos az ezüst rangsorban szorul be — úgy tűnik, hogy szinte mindenki a kezdeti rangja miatt kerül oda. Jelenleg még mindig valószínű, hogy magas szintű játékosokba futsz bele az Ezüst rangsorban, mivel a játék oda helyezte őket, és nem volt idejük arra, hogy a győzelmekért való őrlődéssel elérjék a „megfelelő” rangot. 

Hogyan lehet feljebb lépni a CS2 Versenymódban

A CS2-ben a győztes mérkőzések révén jutunk feljebb. Megdöbbentő, mi? 

Mégis, a „meccsek megnyerése” a nehezebb része, ezért íme néhány stratégia, amely segít abban, hogy több meccset nyerj és gyorsan feljebb kerülj a ranglétrán: 

Gyakorlati térképek

Használd a gyakorló módot a terep megismeréséhez, a szögek gyakorlásához és a stratégiák kipróbálásához. Tapasztald meg a térkép különböző területeit, és ismerd meg a hívószavakat. A térkép ismerete megkönnyíti a csapatmunkát, ha már éles meccsen vagy. 

A bot_add konzolparanccsal létrehozhatsz néhány botot a realisztikusabb élmény érdekében. Lődd szét őket, amíg nem ismered a térkép minden centijét és sarkát. 

Javítsd a célodat

A térkép minden egyes pixelét megjegyezheted, de ez nem segít a győzelemben, ha három méterről nem tudsz eltalálni egy befagyott robotot. 

Gyakorold tehát a célzást, a követést és a visszarúgás-kompenzációs képességeket a barátaiddal folytatott alkalmi meccseken vagy a CS2 célzást gyakorló térképek segítségével. A célzási térképek kiszámíthatóbb, megismételhetőbb élményt nyújtanak, ezért valószínűleg ezek a jobb választás. Sok célzást gyakorló pálya rendelkezik Headshot móddal, ahol csak a fejlövések okoznak kárt a robotoknak — tökéletes a precíziós gyakorláshoz. 

Nézze a mérkőzéseket

Minden mérkőzés után nézze át a demót, hogy lássa, mi ment jól, mi ment rosszul, és mit lehet javítani. Soha nem leszel jobb, ha nem tanulsz a hibáidból (és mások hibáiból). Az is jó ötlet, ha online nézel profi meccseket, hogy tippeket és technikákat gyűjts. 

Egyszerre csak egy térképet

A Versengő módban kiválaszthatod a pályákat, amelyekre sorba akarsz állni, ami azt jelenti, hogy ugyanazt a pályát játszhatod újra és újra. Ez jó stratégia lehet, ha tudsz bánni a grindeléssel — egyszerre csak egy pályára koncentrálj, hogy az elrendezés, a szögek és a taktika frissen maradjon a fejedben. 

Premier Mode CS2 rangok (CS minősítés)

Premier-Rank-CS2

Most pedig a CS2 másik rangrendszeréről: Premier Mode CS Rating. 

Ez egy általános rang, amely nem specifikus egy adott térképre. Számokban van kifejezve, 0-tól 30 000-ig és azon túl. Minden 5000 pont után egy új szintre lépsz, amelyet más színnel jelölnek. 

  • 0-4,999 = szürke
  • 5,000 és 9,000 között = világoskék
  • 10,000-14,999 = kék
  • 15,000 és 19,999 között = Lila színű
  • 20,000 és 24,999 között = rózsaszín
  • 25,000-29,999 = piros
  • 30,000+ = Arany

(Aki még mindig CS:GO-ban gondolkodik: örömmel fogja tudni, hogy a Scope.gg kiszámolta, hogy a régi CS:GO rangok hogyan felelnek meg az új CS2 Rating számoknak. Nézzétek meg a posztjukat a részletekért).

Hogyan működik a CS minősítési rendszer

A Versengő mód rangsorához hasonlóan 10 helyezési mérkőzést kell teljesítened ahhoz, hogy megkapd a kezdeti CS2 rangsorodat. Nem számít, milyen jól teljesítesz, eleinte valószínűleg a rangsor aljához leszel közelebb helyezve — ne számíts arra, hogy csak a helyezéseiddel bekerülsz a vörös szintre. 

Innen kezdve a győztes mérkőzésekkel javíthatod a minősítésedet, és pontokat veszíthetsz, ha elveszítesz egy mérkőzést. A legtöbb meccsért 100-200 pontot kapsz egy győzelemért (bár lehetséges, hogy egy meccsen akár 300 pont fölé is juthatsz, ha győzelmi sorozatban vagy). 

Ha már a sorozatról beszélünk, ez egy fontos tényező, amely befolyásolja az egyes mérkőzések pontszámát. Minél több mérkőzést nyersz egymás után, annál több pontot kapsz minden egyes győzelemért. Sajnos ugyanez a helyzet a vereségsorozatokkal is — ha az első vereség -100 pontodba kerül, a negyedik már -300 vagy még több pontodba kerülhet. 

Promóciós és kiesési mérkőzések

Ahogy már említettük, a legtöbb mérkőzésen 100-200 pontot kapsz a győzelemért. 

Amikor javítasz a pontszámodon és megközelíted a szinthatárokat (azaz a színváltás előtt állsz, 5000 pontonként), promóciós meccseket kezdesz játszani. Ezek a meccsek nagyon kevés pontot adnak — néha csak 1-2 pontot győzelemenként. Eközben továbbra is a szokásos pontszámot veszítheted el. Ezáltal a „ranglétra feljebb lépéséhez” szükséges utolsó néhány pont megszerzése eléggé megterhelő. 

Ugyanez a folyamat érvényes, ha sok pontot vesztettél, és közel állsz ahhoz, hogy egy osztállyal lejjebb kerülj. Amikor közel vagy egy szint aljához, akkor olyan kieséses mérkőzéseket játszol, ahol kevesebb pontot veszítesz meccsenként, de a győzelemért a szokásos pontszámot kapod. Összességében a promóciós és a relegációs mérkőzések megnehezítik a ranglétrán való feljebbjutást, de azt is, hogy egy osztályt veszíts. 

A CS2 minősítés kiszámítása

A pontos matematika, amely a pontszámok kiszámítása mögött áll, nem nyilvános, de azt tudjuk, hogy a CS Rating lazán követi az Elo minősítési rendszer elveit. Az eredetileg a sakkozáshoz kifejlesztett Elo egy olyan módszer, amely egy játékos képzettségi szintjét határozza meg a többi játékos képzettségi szintjéhez viszonyítva. Olyan játékoknál használják, ahol nem a konkrét pontszámok, hanem a győzelem/vereség aránya számít. Itt egy részletes útmutató, amely elmagyarázza az Elo-módszer működését (az igazán őrültek számára). 

Minden mérkőzés kezdete előtt láthatod, hogy pontosan hány pontot nyerhetsz (vagy veszíthetsz) az eredménytől függően. Ez egyes játékosokat arra késztet, hogy azt higgyék, a teljesítményük nem számít — csak a győzelem vagy a vereség. De lehetséges (sőt, valószínű), hogy a játék az összes mérkőzésen nyújtott teljes teljesítményedet is felhasználja annak kiszámításához, hogy hány CS2-értékelési pontot kapsz mérkőzésenként. Végül is, ha csak a győzelem/vereség számítana, a haszontalan játékosok csak azért kaphatnának magas CS-értékelést, mert a csapattársaik újra és újra elviszik őket. Az ellenfeleid és csapattársaid minősítése és/vagy általános teljesítménye is valószínűleg szerepet játszik. 

Hogyan javíthatod a CS2 értékelésedet

Anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogyan számolja a játék a pontjaidat, nehéz konkrét stratégiákat meghatározni a gyors rangsoroláshoz. De van néhány dolog, amit szem előtt tarthatsz, miközben az arany fokozatig küzdöd magad: 

Minden térkép megtanulása

A Premier módban nagyjából minden pályára fel kell készülnöd. A Versengő móddal ellentétben itt nincs lehetőséged arra, hogy csak bizonyos pályákon játszhass. A meccsek egy „pick and ban” fázissal kezdődnek, ami azt jelenti, hogy csak korlátozottan tudod befolyásolni, hogy végül melyik pályán fogsz játszani. 

Ha megtanulod az összes vagy a legtöbb pálya szögeit, hívószavait és taktikáját, az segíteni fog abban, hogy következetes győzelmeket és sorozatokat érj el, amelyek bónusz pontokat adnak. 

Szedje össze a csapatot

Persze, lehetséges fokozatosan győzelmeket és pontokat gyűjteni a szolo-várakozással, de nem ez a leghatékonyabb módja a dolgok elvégzésének. Kiszámíthatatlan és egyenetlen, ami azt jelenti, hogy a győzelmi sorozat elérése legalább annyira szerencse, mint ügyesség kérdése. A szerencse pedig nem a legmegbízhatóbb dolog a világon. 

Tehát, ha tudsz, próbálj meg összeállítani egy stabil csapatot a rendszeres mérkőzésekre. Ha a barátaid nem játszanak Counter-Strike-ot, akkor használhatsz egy olyan oldalt, mint a Teams.gg, hogy a te szinteden lévő, azonos célokkal és időbeosztással rendelkező játékosokat találj. A kiszámítható csapatmunka nagyban hozzájárul ahhoz, hogy következetesen nyerj meccseket, és minden alkalommal szériákat rakj össze. 

És ha a barátaid CS2-t játszanak, de úgy érzed, hogy minden alkalommal neked kell cipelned őket, ne játsszatok együtt Premieret — a meccsek elvesztése túl sok pontba kerül. Maradjatok a Casual módnál, vagy keressetek egy helyi szervert. 

Kerülje a mérkőzések elhagyását

Nyilvánvaló, hogy ezt amúgy is meg kellene tenned, de néha, ha griefers-szel kerülsz össze, nehéz lehet nem kilépni a meccsből. A játékosok beszámolói szerint a meccs feladása… várj csak… 1000 pontodba kerülhet. Ez nem elírás, nincs felesleges nulla a végén: ezer pont. 

Érthető, hogy néhány játékos túlságosan szigorúnak tartja ezt a büntetést — legalább 5-6 mérkőzést kell megnyerned egymás után, hogy visszakapd a pontokat; esetleg még többet, ha a büntetés miatt veszítesz egy szintet. A cikk írásakor a Valve még nem szólalt meg ebben a kérdésben, úgyhogy ne feledd, hogy a meccs feladásának költségei jelentősek lehetnek. 

A játék megjelenésekor a meccs közbeni rúgások jelentős büntetést is eredményeztek (egyesek szerint -1000 pont). A Valve később ezt a mechanikát hibának nevezte, és egy javítással javította (2023. október 6-án jelent meg). Azóta a megrúgott játékosok a meccs eredményétől függően kapnak vagy veszítenek pontokat. 

CS2 rangsor eloszlása

Végül, de nem utolsósorban, talán kíváncsiak vagytok a Premier rendszer rangsorolására. Hányan érték el az arany fokozatot (spoiler alert: nem sokan), és milyen az összes CS2 játékos általános rangsorolása? 

Ezekre a kérdésekre még nehéz válaszolni — ezt a cikket nem sokkal a CS2 megjelenése után írjuk (2023 negyedik negyedéve), így a játékosoknak még nem volt idejük elérni a maximális rangokat. Legalább néhány hónapba telik, mire több olyan terjesztési adatot látunk, amely valóban tükrözi a játékosok szintjét. 

Mindenesetre itt van néhány dolog, amit eddig tudunk, a Leetify által a CS2 rangsor-eloszlásról készített fantasztikus kutatás szerint:

  • 2023 novemberében a játékosok többsége (77,8%) 10 000 alatti CS Ranking pontszámmal rendelkezik. Ez hasonló az általunk említett szűk keresztmetszethez az Ezüst Versenyzői Rangsorokban. 
  • 15,5%-uk a 4000 pontos csoportban van, tehát éppen csak elmarad a világoskék szintre való feljutástól. A promóciós mérkőzések valószínűleg lassítják a fejlődésüket. 
  • A játékosok 3%-a 15,000 vagy annál magasabb.
  • A játékosoknak mindössze 0,2%-a rendelkezik 20 000 feletti CS-értékeléssel (rózsaszín, piros és arany szintek együttvéve). A CSStats Leaderboard szerint mindössze 3 játékos érte el az arany fokozatot 2023 decemberéig, bár érdemes megjegyezni, hogy a külső ranglisták adatai eleve hiányosak. 

Még korai, ezért frissítjük ezt a bejegyzést, amint a CS2 rangsor eloszlása kiegyenlítődött. Ahogy a rangok eloszlása fejlődik, valószínűleg végül ugyanazt a tendenciát fogjuk látni, mint a CS:GO-ban: a legtöbb játékos középen helyezkedik el, a skála mindkét végén fokozatosan csökkenő számokkal. 

Következtetés

Itt a TL;DR a CS2 rangsorokról: 

  • A versenyrangokat szavakkal fejezik ki (Silver, Gold Nova, stb.), és térképenként osztják ki őket. 
  • A Premier rangok számok, és nincsenek térképkategóriákra osztva.
  • Mindkét rangsorban a győztes mérkőzések javítják a helyezéseket. A vesztes mérkőzések csökkenthetik a rangodat. 
  • A Premier módban a győzelmek halmozódnak: a győzelmi sorozat több pontot hoz; a vesztes sorozat = nagyobb pontveszteség.  

Sok sikert a jobb helyezések és magasabb értékelések eléréséhez!

Ön is szeretheti

Minden CS2 láda pillangó késskinnel

Így szerezz ládákat a CS2-ben: Fizetős és ingyenes CS2-ládák