Hogyan legyél jobb a CS2-ben? Tippek és stratégiák | Key-Drop Blog
Ugrás a tartalomra
Vissza a főoldalra

Hogyan legyél jobb a CS2-ben? Tippek és stratégiák

KeyDrop Team

Rendben, tehát úgy érzed, hogy jobbnak kell lenned a CS2-ben? 

Hát, csak legyél jobb!

Csak vicceltem. Ebben a cikkben adunk néhány tippet és trükköt, hogyan lehetsz jobb a CS2-ben. Mind a taktikai, mind a mechanikai szempontokat megvizsgáljuk a Counter-Strike-képességeid javításának érdekében, a tippeket a kezdőktől a haladókig mindenkitől megkapod.

1. lépés: Célozz egyenletesen

Nézd, minden idősebb Counter-Strike-játékos, akinek a mechanikai képességei elhalványulnak, meg fogja neked mondani — a játéktudás nem sokat ér, ha nem tudsz megnyerni egy egyszerű párbajt. Ezért érdemes azzal kezdened, hogy a lövéseid az ellenfeleid fejét találják el, és hogy kontrolláld a visszarúgásodat. Ennek legjobb módja, ha bemelegítesz a CS2 célzást gyakorló pályákon, mint például az Ullectical AimBotz és a Recoil Master. Használd őket, hogy megtanuld, hogyan irányítsd a célkeresztet és a lövést. Nem kell tökéletesnek lennie, de képesnek kell lenned mind a fejlövésre, mind a mozgó ellenfél lefröcskölésére, hogy esélyed legyen a javulásra. Segítenie kell abban is, hogy a célkeresztet a megfelelő helyre helyezd. Ne feledd: mindig készen kell állnia a fejlövésre.

Ügyeljen arra, hogy minden edzés előtt bemelegítsen a fent említett gyakorlótérképek valamelyikének használatával. A képességeidnek jót fog tenni egy kis emlékeztető minden játék előtt.

2. lépés: Térképezz fel

Ha már tudod, hogyan kell lőni, a következő legegyszerűbb dolog a térkép megtanulása. A Counter-Strike a szögek játéka, ami azt jelenti, hogy meg kell tanulnod az alapvető pozíciókat, amelyekben az ellenségeid állhatnak, és azokat a szögeket, amelyekből előnyben vagy, valamint azokat az időzítéseket, amelyekben végül összecsapásra kerülhetsz. Míg az YPrac alaptérkép-tanulási eszköz, az YPrac még mindig a CS2 motor javításaira vár, hogy nagy visszatérésed legyen, addig a YouTube-videók megnézése tapasztalt játékosokról egy-egy pályán játékélményt ad. 

A térkép ismerete azt is lehetővé teszi, hogy pótolja a kiváló célzás hiányát. Ha meg tudod lepni az ellenfelet egy kiszámíthatatlan szárnnyal vagy egy okos időzítéssel, akkor jobbnak tűnsz, mint amilyen valójában vagy. Talán még az is lehet, hogy kezdetben érdemes egy térképre koncentrálni, majd lassan bővíteni a készletet.

3. lépés: Gazdaság, hülyeség

A Counter-Strike-képességek egyik legalulértékeltebb aspektusa a játék gazdaságosságának megértése. Az, hogy tudod, mikor kell full buy, force vagy save, a különbség lehet a győzelem és a vereség között, ezért azt javasoljuk, hogy amint megtanulod a mechanikai alapokat, tanuld meg a meta alapokat is.

Szerencsére ezt egyszerű megmagyarázni. Minden forduló után a győztes csapat nyereményt kap (3250 $ és 3500 $ között, attól függően, hogy kieséssel vagy bombarobbanással/megsemmisítéssel nyertek), míg a vesztes csapat progresszív vesztes széria bónuszt kap, amely 1400 $-tól indul, és minden fordulóban további 500 $-t kap, egészen 3400 $-ig. A bónusz egy kör megnyerése után csökken. Az eredményjelzőn láthatod, hogy a bónusz melyik „szakaszában” vagy. A terroristák további 800 $-t kapnak, ha elveszítik azt a kört, amelyben a bombát elhelyezték. Igen, ez azt jelenti, hogy megnyerhetsz egy kört CT-ként, és 700 dollárral kevesebbet kapsz, mint T-oldali társaid.

A használt fegyvertől függően kapsz egy öldöklési bónuszt is. A puskák, a P90-esek és a nade-ok 300 dollárt, az AWP és a CZ 100 dollárt, a többi SMG 600 dollárt, a sörétes puskák 900 dollárt, a pisztolyok 300 dollárt, a kések pedig 1500 dollárt hoznak.

A gond az, hogy egy „teljes vásárlás” (tehát az összes szükséges felszerelés beszerzése) körülbelül 5000–6000 dollárba kerül (és sokkal többe, ha AWPer vagy, bocsánat minden point-and-clicker-nek). Ez azt jelenti, hogy előre meg kell tervezned a gazdaságodat, hogy a játék során a lehető legtöbb teljes vásárlási köröd legyen, és a legtöbbet hozd ki azokból a körökből, amikor az ellenségeidnek nincs elég felszerelésük.

Ez azt jelenti, hogy nem csak a saját pénzedet kell számolnod (gondolkodva azon, hogy mikor kerüld el teljesen a vásárlást, hogy spórolj a következő körre, mikor kényszerítheted ki a vásárlást, mivel elég lesz a következő körre), hanem az ellenfeleid pénzét is számolnod kell (mikor vegyél SMG-t és shotgunt egy anti-eco körre).

Ha mindent kitalálsz, és folyamatosan számolsz (és irányítod a csapatodat, ami nehéz lehet), akkor egyszerűen az ellenfelek túljárásával és a lehető legjobb felszereléssel minden alkalommal megnyered a meccseket.

4. lépés: Tanuld meg, hogyan kell mozogni

A következő lépés a CS2 szupersztárság felé vezető úton a mozgás megtanulása… és itt nem a legendás foonhoz hasonló nyusziugrálásra gondolunk (bár biztosak vagyunk benne, hogy az is hasznos lehet bizonyos mértékig).

Ehelyett az unalmas fajta mozgásról beszélünk. Hogyan közelíted meg a szögeket, hogyan leskelődsz, hogyan viselkedsz egy lövöldözésben.

Szöveges formában rendkívül nehéz elmagyarázni, de lényegében a mozgás lényege, hogy lőjj és ne lőjenek. Ez kapcsolódik az előző két lépéshez, mivel jó célkereszt elhelyezéssel kell rendelkezned (vagyis mindig ott kell lenned, ahol az ellenséget várod) és jó térképismerettel, hogy tudd, hogyan kell leselkedni az egyes szögekből. 

Az, hogy milyen messzire lógsz ki, amikor lövöldözni kezdesz, mikor állsz meg, mozogsz-e a lövések között, mind segít abban, hogy ne csak jobb lövész legyél, hanem nehezebben eltalálható célpont is, a játék mechanikáját a saját előnyödre használva. Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy miért tűnik úgy, hogy a többi játékosnak könnyű eltalálnia téged… lehet, hogy a mozgásod az oka.

Az olyan csatornákon, mint a WarOwl és a voo egy csomó információ van arról, hogy a mozgás pontosan hogyan működik, de a gyakorlat sokkal nehezebb. Amíg az YPRAC-ot nem igazítják a CS2-hez, addig a legjobb, ha a Deathmatchben gyakorolod a térképen való mozgást, az AimBotzban pedig a strafingot.

5. lépés: Eszközök

Ha a CS2-képességeidet a következő szintre szeretnéd emelni, meg kell tanulnod, hogyan használd a füstölőket, molotovokat, repeszgránátokat és villanógránátokat a saját előnyödre. Az interneten számos oktatóanyag található az egyes pályák legjobb füstölőiről, és valószínűleg érdemes megtanulnod legalább az összes alap füstölőt. Például a Mirage esetében az alapvető T-Side füstölők a következők lennének:

De miért tanulnánk meg mindet? Nos, amikor olyan emberekkel játszol, akiket nem ismersz, a segédeszközök ismerete lehetővé teszi, hogy minden olyan szerepet betölts, ami hiányzik a setupjaidból, mivel gyakran előfordul, hogy valaki nem ismeri azt a bosszantó füstöt, ami segíthet megnyerni a kört. Ha egy 5-ös stackben játszol, akkor leginkább egy vagy két füstre, villanásra vagy mollira koncentrálhatsz, mint specialitásodra, de még akkor is jó, ha ismered a többieket, például ha van egy jobb spawnod egy gyors kivégzéshez.

6. lépés: Tanuld meg a taktikákat

Ha már a végrehajtásoknál tartunk, ha már megvan a füst, a következő lépés az lenne, hogy megtanuljuk, hogyan kell alapvetően hívni a játékot. Bár PUG-okban ez nehéz lehet, de ha találsz néhány barátságos szomszéd csapattársat, akik hajlandóak labdázni, elkezdheted instruálni őket, hogy a lehető legjobban csináld. Míg alacsonyabb rangokon a munkád lényege az lesz, hogy mindenkinek megmondd, melyik oldalra kell menni, és szinkronizáld a segédprogramok használatát, addig magasabb rangokon már lehet haladó stratégiákat kommunikálni olyanokkal, akik szintén képben vannak.

A taktika elsajátításának fontos része az ellenfelek taktikájának elemzése is. Az ellenfeled minden körben a délibábra megy az ablakhoz? Füstöld ki, vagy szédítsd meg, vagy vegyél el két játékost, hogy csali- és csereüzletet köss. A T-oldal túl könnyen átveszi az irányítást a középen a Pokolgépen? Küldj fel egy AWPert, vagy használj füstöt, hogy az egyik oldalról agressziót vigyél be. 

A taktikák természetesen a játék során jönnek, de a profi versenyek figyelése segít megérteni, hogy mit kell tenned. Például egy egyszerű taktika egy full-eco körhöz a T-oldali Mirage-on az, hogy 4 játékost raksz a palotába a bombával, és az egyik játékos dob két villanót a rámpáról (az egyetlen dolog, amit a körben vásárolni fogsz), a többi játékos pedig a villanókkal kirohan a palotából, és egy kis szerencsével elhelyezi a bombát, amiért az édes 800 dolláros bónusz jár, és így a következő körben jobb vásárlást tesz lehetővé.

Az ilyen dolgok nem mindig működnek. Az okos csapatoknak lesz egy Palace alatt állomásozó játékosa, aki elkaszálja ezeket a játékosokat, de a kockázat megéri, tekintve, hogy ez a felállás a bombahelyet (rövid ideig tartó) üzletre nyitottabbá teheti. 

A taktika elsajátítása segít abban is, hogy egyértelműbben kommunikálj a csapattársaiddal, és elkerüld az ostoba félreértéseket, amelyek körökbe vagy akár játékokba is kerülhetnek.

7. lépés: Csatlakozz a FACEIT-hez

Eleged van a csalókból és a grieferekből? Nos, a FACEIT felé tartva talán megoldást jelenthet erre. A platform magas szintű játékot kínál, szilárd anti-cheat rendszerrel, ami kihívást jelent, de egyben tisztább és jobb CS2 élményt is. És végül is, ha jobb játékosokkal játszol, az természetesen jobbá tesz, így a PUG-okra való indulás remek módja lehet annak, hogy természetes módon fejleszd a képességeidet… még ha egy kicsit frusztráló is.

8. lépés: Keress egy teljes csapatot

Nézd, ha előre akarsz lépni a ranglétrán, legyen az CS2 Premier mód vagy FACEIT, olyan emberekre van szükséged, akikben megbízhatsz. A véletlenszerű csapattársak nagyszerűek az egyéni képességeid csiszolására, de végső soron a baráti társasággal való kémia kiépítése mindig előnyös lesz, mivel stratégiákat és taktikákat fogsz kidolgozni, és mindig jobb lesz a kommunikációd, mint egy csapat PUG-sztáré. Ezért, ha találsz valakit, akivel jóban vagy, vedd rá, hogy játsszon veled. Kicsiben kezdhetsz, és bővítheted a csapatodat, ahogy új, szórakoztató emberek jönnek. Ettől nem csak a CS-ben leszel jobb, hanem a CS-élményed is jobb lesz.

9. lépés: ???

10. lépés: Profit

És ez minden. Ha egyszer összeállítod ezeket a tippeket és trükköket, képes leszel magasabb szinten játszani. Mint láthatod, ez rengeteg munka, de hé, melyik játék nem az? Szóval, ha globális elit vagy 10. szintű FACEIT szeretnél lenni… ez nem egészen fogja elérni, de biztosan nagy lépés lesz ahhoz, hogy jobb CS2 játékos legyél!

Ön is szeretheti

A 10 legjobb CS2 Glock-18 skin

Botok kirúgása a CS2-ben: Minden parancs a botokhoz