CS2'de Nasıl Daha İyi Olunur? Tavsiyeler ve Stratejiler | Key-Drop Blog
İçeriğe geç
Eve dönüş

CS2’de Nasıl Daha İyi Olunur? Tavsiyeler ve Stratejiler

KeyDrop Team

Pekala, CS2’de daha iyi oynamanız gerektiğini mi düşünüyorsunuz? 

O halde daha sıkı çalışmanız gerek!

Şaka yapıyoruz canım. Bu makalemizde CS2’yi nasıl daha iyi oynayabileceğiniz hakkında bazı tavsiyeler ve püf noktalar vereceğiz. Counter-Strike becerilerinizi geliştirmenin hem taktiksel hem de mekanik yönlerini keşfedeceğiz ve acemilerden ileri seviye oyunculara kadar herkes için tavsiyeler vereceğiz.

1. Adım: Sabit Nişan Alın

Bakın, zayıflayan fiziki yeteneklere sahip her yaşlı Counter-Strike oyuncusu size basit bir düelloyu kazanamazsanız oyunun çok da değerli olmadığını söyleyecektir. Bu nedenle atışlarınızın düşmanlarınızın kafasına isabet ettiğinden ve geri tepmenizi kontrol ettiğinizden emin olmanız gerekiyor. Nişanınızı geliştirmenin en iyi yolu, Ullectical AimBotz ve Recoil Master gibi CS2 nişan alıştırma haritalarında ısınmaktır. Nişanınızı ve atışınızı nasıl kontrol altına alabileceğinizi öğrenmek için bu haritalardan faydalanabilirsiniz. Mükemmel olmasına gerek yok ancak daha iyi olma şansına sahip olmak için hem kafadan vuruş yapabilmeli hem de hareket eden bir düşmanı tarayarak öldürebilmelisiniz. Ayrıca nişanınızı doğru yere hedeflemenize de yardımcı olabilir. Unutmayın: Her zaman kafadan vuruş için hazır olmalısınız.

Bahsettiğimiz antrenman haritalarından birini kullanarak her oturumdan önce ısındığınızdan emin olun. Becerileriniz her oyundan önce biraz hatırlatmayla kendine gelecektir.

2. Adım: Haritalandırın

Nasıl vurmanız gerektiğini öğrendikten sonra yapabileceğiniz en kolay şey, haritayı öğrenmektir. Counter-Strike bir açı oyunudur. Yani düşmanlarınız durabileceği temel pozisyonları ve avantaj kazanabileceğiniz açıları öğrenmeli, düşmanla karşılaşabileceğiniz zamanlamaları bilmelisiniz. YPrac‘in temel harita öğrenme aracı hala CS2 motorunda iyileştirmeler yapılmasını beklerken, belirli bir haritada tecrübeli oyuncuların YouTube videolarını izlemek, size oyun algısı konusunda avantaj kazandırabilir. 

Haritayı bilmek ayrıca nişan alma eksikliklerinizi telafi etmenizi de sağlayacaktır. Düşmanınızı tahmin edilemez bir arkadan vurma veya akıllıca bir zamanlama ile şaşırtabilirseniz olduğunuzdan daha iyi görünebilirsiniz. Belki de başlangıç için bir haritaya odaklanmak ve ardından havuzunuzu yavaşça genişletmek çok daha iyi bir fikir olabilir.

3. Adım: Ekonomi

Counter-Strike becerilerinin en göz ardı edilen yönlerinden biri de oyunun ekonomisini anlamaktır. Ne zaman satın alacağınızı, zorlayacağınızı veya birikim yapacağınızı bilmek, kazanmakla kaybetmek arasındaki farkı belirleyebilir. Bu nedenle teknik temelleri öğrendiğiniz anda soyut temelleri de kavramalısınız.

Neyse ki, bunu açıklamak kolay. Her turdan sonra kazanan takım, bir ödül kazanırken (düşmanları öldürme/bombayı etkisiz hale getirme ile kazanıp kazanmadığına bağlı olarak 3.250$ ile 3.500$ arasında bir tutar), kaybeden takım 1.400$’dan başlamak üzere her turda 500$ eklenerek 3.400$’a kadar artan bir Kayıp Serisi Bonusu alır. Bu negatif bonus, bir tur kazandıktan sonra azalır. Bonusun hangi “aşamasında” olduğunuzu puan tablosundan görebilirsiniz. Teröristler ayrıca bombayı yerleştirmeleri halinde bir turu kaybederlerse ek 800$ bonus alırlar. Yani CT olarak bir tur kazanabilir ve aynı zamanda Teröristlerden 700$ daha az kazanabilirsiniz.

Ayrıca kullandığınız silaha bağlı olarak bir öldürme bonusu alırsınız. Keskin nişancı tüfekleri, P90’lar ve el bombaları size 300$, AWP ve CZ 100$, diğer SMG’ler 600$, pompalı silahlar 900$, tabancalar 300$ ve bıçaklar 1.500$ kazandırır.

Ancak sorun şu ki, ihtiyacınız olan tüm ekipmanı stoklarsanız (tüm bombalar dahil), bunun maliyeti 5.000-6.000$ olacaktır (AWP kullanıyorsanız çok daha fazla). Yani oyun boyunca olabildiğince çok fazla “tam satın alım” yapmak için ekonominizi önceden planlamanız ve düşmanlarınızın ekipmana ihtiyaçları olduğu turları çok iyi değerlendirmeniz gerekir.

Yalnızca kendi paranızı hesaplamanız gerekmez, düşmanlarınızın da parasını saymalısınız (sıradaki tur için birikim yapmak üzere ne zaman her şeyi satın almaktan kaçınmanız gerektiğini düşünmeniz gerekir).

Her şeyi anlamak ve sürekli hesap yapmak (bu süreçte takımınıza da rehberlik edebilirseniz çok şeker olur), rakiplerinizi zekanızla alt ederek ve her seferinde en iyi ekipmanlara sahip olmanızı sağlayarak oyunu kazanmanıza yardımcı olur.

4. Adım: Nasıl Hareket Edileceğini Öğrenin

CS2 yıldız oyunculuğuna giden sıradaki basamak, hareket etmeyi öğrenmektir. Efsanevi oyuncu “phoon” gibi tavşan zıplamasını kastetmiyoruz (ama kabul edelim ki bir dereceye kadar faydalı bir hareket bu). 

Sıkıcı bir hareketten bahsediyoruz. Açılara nasıl yaklaştığınız, nasıl bakış attığınız, silahlı çatışmada nasıl davrandığınız…

Bunu metne dökmek oldukça zor ama hareketin temel noktası, vurmak ve vurulmamak olmalıdır. Bu adım, önceden bahsettiğimiz iki adımla yakından ilişkili: 1) Nişanı iyi konumlandırmak (yani her zaman düşmanı beklediğiniz yere yerleştirmelisiniz), 2) Her açıya nasıl bakmanız gerektiğini bilmek için iyi bir harita bilgisi. 

Silahlı çatışmaya girerken başınızı ne kadar çıkardığınız, ne zaman durduğunuz, atışlar arasında hareket edip etmediğiniz gibi unsurların tümü yalnızca daha iyi bir atıcı olmanıza yardım etmez, aynı zamanda oyun mekaniklerini kendi lehinize kullanarak vurulması zor bir hedef haline gelmenize yarar. Diğer oyuncuların sizi nasıl da kolaylıkla vurduğunu düşünüyorsanız… Yanıt, hareketlerinizde saklı olabilir.

Hareketin tam olarak nasıl çalıştığına dair WarOwl ve voo gibi bir sürü bilgilendirici kanal var ama pratik yapmak video izlemekten daha zordur. YPRAC, CS2’ye uyarlanana kadar en iyi seçeneğiniz, Ölüm Maçında harita hareketlerini pratik yapmak ve AimBotz’da atış talimi yapmak olacaktır.

5. Adım: Yan Araçlar

CS2 becerilerinizi sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız sis bombalarını, molotofları, el bombalarını ve flaş bombalarını nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerek. Her haritada sis bombalarını atabileceğiniz en iyi yerleri gösteren çevrimiçi öğreticiler var ve en azından temel sis bombası hareketlerini öğrenmeniz gerekir. Örneğin, Mirage haritası için temel Terörist sis bombası atışı şöyle olur: Jungle, Stairs, A-Site CT, Window (burası zor bir bölge), short ve B’deki mutfak.

Peki tüm bunları neden öğreneceğiz? Tanımadığınız insanlarla oynarken yan araçları bilmek, takımda eksik olabilecek herhangi bir rolü doldurmanıza imkan tanır çünkü takımınızda size sayı kazandıracak sinir bozucu bir sis bombası hamlesini bilmeyen biri olabilir. 5 kişiden oluşan bir takımda oynuyorsanız kabiliyetinize göre çoğunlukla bir veya iki sis bombasına, flaş bombalarına veya molotoflara odaklanabilirsiniz. Takımınızın ekipmanlarını da bilmek önemlidir, buna göre seçim yapabilirsiniz.

6. Adım: Taktikleri Öğrenin

Hareketlerden bahsetmişken bombaları öğrendikten sonraki adımınız, oyunu temel bir şekilde nasıl kontrol etmeniz gerektiğini öğrenmek olacaktır. Rekabetçi oyunlarda bunu yapmanız zor olsa da birkaç tanıdığınızla kuracağınız bir takımda onları yönetmeye başlayabilirsiniz. Düşük rütbelerde temel işiniz, kimlerin hangi bölgeye gitmesi gerektiğini söylemek ve bomba gibi yan ekipmanların kullanımını yönetmek olacaktır. Yüksek rütbelerde ise tanıdığınız insanlara ileri seviye stratejileri aktarabilirsiniz.

Taktikleri öğrenmenin önemli bir parçası da rakiplerinizin taktiklerini analiz etmektir. Rakipleriniz Mirage haritasında her turda Window bölgesine mi gidiyor? Bu rakipleri sis bombasıyla kör edin veya iki oyuncuyla arkadan pusu kurun. Teröristler Inferno haritasında Middle bölgesini kolayca ele mi geçiriyor? AWP kullanan bir oyuncuyu bölgeye yerleştirin veya bölgelerde karışıklık çıkarmak için sis bombası kullanın. 

Oyunu öğrendikçe taktikleri doğal olarak kullanacaksınız ama profesyonel turnuvaları izlemek de neler yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, Mirage haritasında Terörist olarak tamamen ekonomik bir tur oynamaya yönelik basit bir taktik vermek gerekirse, Palace bölgesine bomba ile 4 oyuncu toplayın ve bir oyuncunun da rampadan iki adet flaş bombası atmasını sağlayın (yani bu tur sadece flaş bombası almanız gerekir). Kalan oyuncular da flaşların etkisinden faydalanarak Palace’ın dışarısına çıkarlar ve biraz da şansa sahiplerse 800$ bonus almak için bombayı kurmaya çalışırlar ve sonraki turda daha iyi ekipmanlar satın almak için paraları olur.

Bu gibi şeyler her zaman işe yaramayabilir. Akıllı takımlar, bu oyuncuları biçmek için Palace’ın altına bir oyuncu yerleştirir. Ama yine de riski almaya değer çünkü bu taktik para kazanmak için bomba alanını müsait hale getirebilir. 

Taktikleri öğrenmek ayrıca takım arkadaşlarınızla daha anlaşılır bir iletişim kurmanıza, turlara ve hatta oyunlara mal olabilecek yanlış anlaşılmalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

7. Adım: FACEIT’e Katılın

Hilecilerden ve oyunu kasten mahvedenlerden bıktınız mı? FACEIT’e gitmek sizin için bir çözüm olabilir. Sarsılmaz bir hile karşıtlığıyla üst düzey bir oyun deneyimi sağlayan platform, bir mücadele yaratacaktır ancak daha temiz ve daha iyi bir CS2 deneyimi de sunacaktır. Nihayetinde daha iyi oyuncularla oynayarak doğal bir şekilde daha iyi hale gelebilirsiniz. Rekabetçi oyunlar için platformu kullanmak, becerilerinizi doğal yoldan geliştirmek üzere harika bir yol sunabilir.

8. Adım: 5’li Takım Bulun

Rütbelerde ilerlemek istiyorsanız ister CS2 Premier modu, isterse FACEIT olsun insanlara güvenmeniz gerekir. Bireysel becerilerinizi geliştirmek için rastgele takım arkadaşları iyi olabilir ancak günün sonunda bir grup arkadaş ile kimyanızın uyuşması her zaman faydalı olacaktır. Stratejiler ve taktikler oluştururken rekabetçi oyuncularla iletişimde olmak her zaman iyidir. Bu nedenle kafanızın uyuşacağı birini bulun ve sizinle oynamasını sağlayın. Küçük ekiplerle başlayabilir ve yolculuğunuzda takımınıza yeni oyuncular katabilirsiniz. Böylece sadece CS’de daha iyi hale gelmez, aynı zamanda daha iyi bir CS deneyimi elde edersiniz.

9. Adım: ???

10. Adım: Kâr

Veee, hepsi bu kadar. Tüm bu tavsiyeleri ve ipuçlarını bir araya getirdiğinizde daha yüksek seviyelerde oynayabilmelisiniz. Gördüğünüz üzere çok çalışmak gerekiyor ama her oyunda böyle değil mi? Global Elite veya 10. Seviye FACEIT haline gelmek istiyorsanız bu taktikler sizi oraya ışınlamak ama daha iyi bir CS2 oyuncusu olmanız için büyük bir destek sağlar.

Siz de beğenebilirsiniz

En İyi 10 CS2 Glock-18 Skini

CS2’de Botlar Oyundan Nasıl Atılır?: Botları Çıkarmak için Tüm Komutlar