A Counter-Strike történetének legnagyobb botrányai | Key-Drop Blog
Ugrás a tartalomra
Vissza a főoldalra

A Counter-Strike történetének legnagyobb botrányai

KeyDrop Team

A Counter-Strike már több mint 20 éve létezik, és ez idő alatt a legnagyobb FPS esport lett. Ez azonban azt is jelenti, hogy a botrányokból is volt bőven része. Ebben a cikkben elmerülünk a különböző ellentmondásos pillanatokban, amelyek a Counter-Strike-ot azzá tették, ami ma. A lopott skinektől a manipulált játékokig, (CS) gyerünk!

1. iBUYPOWER

Az iBuyPower botrány talán a legbűnösebb botrány mind közül, az iBuyPower botrány egy nagy történet, és mi megpróbáljuk megadni a Cliff Notes.

Az iBUYPOWER volt a Counter-Strike korai időszakának legjobb észak-amerikai csapata, amelyben az IGL Joshua „steel” Nissan, Braxton „swag” Pierce, Keven „AZK” Larivière, Tyler „skadoodle” Latham és Sam „DAZED” Marine uralták a helyi színteret, miközben az európai csapatok 2 Majornál igazi „Classic NA” módra tönkretették őket. Mindazonáltal a többi amerikai csapat feletti dominanciájuk és az olyan játékosok színes személyiségei, mint DAZED, swag és steel nagy rajongótábort és nagy elvárásokat eredményeztek.

2014 augusztusában az iBUYPOWER a NetCodeGuides ellen játszott egy olyan mérkőzést, amely hamarosan a NetCodeGuides számára sokkoló felfordulássá vált, mivel 16-4-re legyőzte az IBP-t. Fontos megemlíteni, hogy a mérkőzés az NA juggernaut számára jelentéktelen volt, az esélytelenek számára pedig kulcsfontosságú volt a CEVO-torna döntőjébe való továbbjutás szempontjából. A meccs során még a dobók is észrevették, hogy valami nem stimmel, megjegyezték az IBP borzalmas stratégiáit és játékát, és rozsdásnak nevezték őket.

A következő napon Richard Lewis újságíró kapott egy tippet arról, hogy a játékot esetleg megbundázták, ezt azonban üres spekulációnak minősítették. Néhány hónappal később, 2015 januárjában azonban Derek „dboorn” Boorn játékos volt barátnőjének kiszivárgott üzenetei megerősítették ezt az elméletet, rámutatva az alt-fiókokra, amelyeket a játékosok arra használtak, hogy a harmadik fél Duc „cud” Pham révén fogadjanak a játékra és így keressenek pénzt. A Dot Esports *ahem* összekapcsolja a pontokat, hogy kiderítse az igazságot. Az intrikát tetézi, hogy a DAZED résztulajdonosa volt a NetCodeGuides-nek, ami nyilvánvaló összeférhetetlenséget eredményezett. 

A Valve gyorsan és keményen reagált, és a steel, swag, AZK és DAZED, valamint dboorn és cud, valamint a NetCodeGuides résztulajdonosa, Casey Foster minden jövőbeli Counter-Strike-versenytől eltiltotta. Mivel skadoodle nem volt hajlandó részt venni a rendszerben, őt nem büntették meg. A játékosok szinte minden S és A Tier CS-versenyről kiszorítva maradtak, egészen a 2010-es évek végéig, amikor az ESL és a Dreamhack megengedte nekik, hogy részt vegyenek az általuk rendezett nem nagy versenyeken. Végül azonban a legtöbb játékos a VALORANT-hoz költözött, skadoodle pedig a Cloud9-cel megnyerte a 2018-as ELEAGUE Boston Major-t, ami mérföldkő volt egy észak-amerikai játékoskeret számára.

2. forsaken

Mi a közös a Wordben, a CS:GO-ban és Indiában? A válasz az OPTiC India játékosa, Nikhil „forsaken” Kumawat, akit 2018-ban egy élő versenyen csaláson kaptak, és a hackjei szépen el voltak rejtve a „word.exe” kódnév alatt a számítógépén.

Bár a csalás már régóta része a profi szcénának, a LAN-on történő csalást mindig is valószínűtlennek tartották. Bár sok elmélet született olyan játékosokról, mint Robin „flusha” Ronnquist, soha senki nem erősítette meg a LAN-on való csalást (az online egy másik dolog, és erről majd később beszélünk), egészen addig, amíg forsaken-t tetten nem érték primitív csalással az Extremesland 2018-on. Később kiderült, hogy az ESL India Premiership 2018-as döntőjén is csalt, ami azt jelenti, hogy valahogy az egész versenyen zajló, eléggé égbekiáltó célzárás ellenére elkerülte a büntetést.

Forsaken végül életfogytiglani eltiltást kapott az eset miatt, míg az OPTIC India ezt követően gyorsan feloszlott. Mindazonáltal, ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy miért jelenik meg a „word.exe” a PUG-csevegéseidben… nos, köszönetet mondhatsz Forsaken-nek.

3. Gaming Paradise 2015

A játékosok csalásától egy eseményen egy olyan eseményig jutunk el, amely becsapta a játékosokat, és a „mi lenne, ha a Fyre Festival egy CS:GO LAN lenne” kérdésre adott válasz (vagy inkább a Fyre Festival volt a válasz a „mi lenne, ha a Gaming Paradise 2015 egy zenei fesztivál lenne).  

Úgy volt, hogy ez egy szórakoztató verseny lesz egy szlovéniai üdülőhelyen. Az összes résztvevő játékos számára rémálommá vált.

Az első figyelmeztető jelek akkor jelentek meg, amikor a csapatoknak gondot okozott a repülőjegyek lefoglalása a tornára, és az utazásra szánt pénz rendkívül későn érkezett meg. Ezt a céges kártyával kapcsolatos problémákra hivatkozva elhárították. 

Amikor azonban a játékosok megérkeztek a szállodájukba, kiderült, hogy nem fizették ki a szállást, ezért a szálloda személyzete elkobozta az útlevelüket. Végül ezt is sikerült rendezni, azonban más problémák is felmerültek. Az eseményhez szükséges számítógépek nem érkeztek meg, így a szervezőknek sietniük kellett, hogy működő számítógépeket juttassanak a helyszínre.

Bár az eseményt megtartották, a csapatok nem kapták meg a nyereményüket, és a helyi rendőrség és a nagykövetségek befolyását kellett felhasználniuk, hogy visszaszerezzék a játékosok iratait, hogy elhagyhassák Szlovéniát Ha a Counter-Strike történetének legnagyobb s**tshow-ját keresed — ez az.

4. Olofpass

Képzeld el, hogy versenyszervező vagy. Minden remekül megy, egy nagy meccs zajlik. Az egyik csapat nagy vereséget szenved, miközben a CT felén haladnak az Overpasson. Hirtelen a vesztes csapat egy furcsa lendületet vesz. Látják az egész pályát, és egy mesterlövészfészekből lecsapnak az emberekre. Elszabadul a pokol. Megnyerik a meccset, de mindenki felháborodik. Átkutatod a szabálykönyvedet, hogy valami kifogást keress, amivel visszafordíthatod a meccs eredményét. Végül találsz valamit, és megkéred a csapatokat, hogy játsszák újra a meccset. Még nagyobb káoszt idézel elő.

Pontosan ez történt a DreamHack Winter 2014-en, a svédországi Jönköpingben megrendezett CS:GO Majoron. A hazai fnatic a negyeddöntőben a döntő pálya elvesztésének küszöbén állt a torna másik favoritja, a Team LDLC ellen. Miközben 13-3-as vereséget szenvedtek az Overpasson, Olof „olofmeister” Kjabjer hirtelen felemelkedett a teherautó mellé, és megmutatta neki az egész pályát. Le tudta szippantani az LDLC játékosokat, és kulcsfontosságú információkkal tudott szolgálni csapattársainak. A Fnatic zsinórban 13 menetet nyert, és ezzel megnyerte a meccset, annak ellenére, hogy az LDLC mindent megtett a fnatic stratégiájának ellensúlyozására. 

Nyilvánvaló volt, hogy ez a hiba nem volt igazságos. Ez nem csak egy kis előny volt, hanem egy játékmegszakító probléma. A szervezők igyekeztek ürügyet találni a pálya újrajátszására, és végül találtak néhány pixelboostingra vonatkozó szabályt, amely alapján úgy ítélhették meg, hogy mindkét csapat megszegte a szabályokat, és így a pályát újra kellett játszani. Az LDLC boostolása azonban csak egy körben történt, és egyáltalán nem volt összehasonlítható az fnatic csínytevéseivel. Végül a döntést úgy módosították, hogy a meccs második felét (tehát 12-3-tól LDLC) újrajátszották, de az LDLC nem akarta az újrajátszást, mivel úgy érezte, hogy becsapták, és végül a fnatic feladta a meccset, míg az LDLC megnyerte az egész versenyt.

Később a reddit felhasználó, Bloetecsgo, elmondta a médiának, hogy a fnatic két héttel korábban értesült a boostról egy videóból, amit a redditre posztolt Felvetette, hogy Jesper „JW” Wecksell megkérte őt, hogy vegye le a videót, amit ő meg is tett. Ezt soha nem erősítették meg, de hozzájárult ahhoz, hogy a fnatic csalóként elhíresüljön, ami egy ideig követte őket.

5. Edzői botrány

Ez nagyon technikai jellegű. A Counter-Strike-ban az edzők olyan megfigyelők, akik egy külön fiókból figyelik a játékot, és így képesek visszajelzést adni a játékosoknak az időkérések során. Csak a játékosok nézőpontjából láthatják a játékot, azonban 2020-ban a lengyel edző, Mariusz „Loord” Cybulski jelentette, hogy egy hiba miatt képes volt a térkép fölé látni, és információkat jelenteni a játékosoknak.

Mivel a Counter-Strike erősen információ-alapú, az ellenfelek beállításainak, gyenge pontjainak és pozícióinak ismerete döntő előny; így ez a hiba erősen visszaélhető. 5 nappal később az Esports Integrity Commission bejelentette, hogy három edzőt tiltott el: Ricardo „dead” Sinigaglia a MiBR-ből, Nicolai „HUNDEN” Peterson a Heroic-ból és Aleksandr „zoneR” Bogatiryev a Hard Legionból. De kiderült, hogy ez csak a kezdet volt.

Az ESIC úgy döntött, hogy teljes körű vizsgálatot indít, megvizsgálva a 2016-ban kezdődő edzők játékdemókat (felvételeket), hogy kiderítse a visszaélések forrásait. Végül 2 év elteltével 100 edzőt tiltottak el különböző időtartamokra a glitchekkel való visszaélés súlyosságától és gyakoriságától függően, csökkentett büntetéssel azok számára, akik beismerték azt. Ez abszurd számú csaló a térben, ami azt mutatja, hogy milyen messzire képesek elmenni a győzelmi esélyek javítása érdekében.

6. ESEA Bitcoin botrány

Ehhez tehát szükség van egy kis történelmi kontextusra. Mivel a CS:GO évekig tele volt csalókkal, hamarosan megjelentek a jobb csalásgátlást kínáló külső szolgáltatások, valamint a külön ligák és versenyek. Ezek közül kettő emelkedett ki. Európában a FaceIt gyorsan népszerűvé vált, és végül matchmaking szolgáltatásból versenyszervezővé nőtte ki magát. Hasonlóképpen tett az ESEA is Észak-Amerikában, átvéve a helyi piacot.

2013-ban azonban kiderült, hogy az ESEA anti-cheat kliense nem csak a rendszer erőforrásait használta arra, hogy a nepperek ne játszhassanak a játékoddal, hanem 14 000 felhasználójuk rendszererőforrásainak felhasználásával bitcoint is bányászott.

Itt fontos megjegyezni, hogy a csalás elleni kliensek nem csak akkor működnek, amikor a játék aktív, ahhoz, hogy csatlakozhass egy csalás elleni védelemmel ellátott játékhoz, általában a rendszer indítása óta be kell kapcsolnod a rendszert, és a kliensnek sok hozzáférése van a rendszeredhez, hogy ne hagyjon ki semmilyen csalást. Ezért van az, hogy például a VALORANT Riot Vanguard esetében minden VALORANT munkamenet előtt újra kell indítanod a számítógépedet, ha előtte nem aktiváltad.

Ez azt jelentette, hogy az ESEA kliense tökéletes hely volt egy feltűnésmentes bitcoin-bányász beillesztésére Bár a bányász nem dolgozott teljes erővel, hogy ne vegyék észre, mégis lelassította a felhasználók számítógépét és elhasználta az erőforrásaikat, végül 2013-ban mintegy 17 ezer dollár értékű bitcoint bányászott. Mai pénzben számolva azonban ez a bitcoin 510 ezer dollárt ér, 2022-ben pedig közel 2 millió dolláros csúcsértékkel.

Végül az ESEA egy rosszhiszemű alkalmazottat hibáztatott és elbocsátotta őket, de ennek ellenére 1 millió dolláros bírságot kapott, 675 ezer dollárt pedig jó magaviselet esetén egy évtizedre felfüggesztettek. Végül mind az ESEA, mind az ESL egyetlen tulajdonosi csoport égisze alá került, amely remélhetőleg nem gondol arra, hogy bitcoin trójaiakat telepít az anticheat szoftverével.

7. KQLY és mások VAC tiltása

A VAC tiltásokról már korábban is beszéltünk, de a word.exe előtt a klasszikus esport kocka reakció a csalókra az volt, hogy azt írták vagy mondták, hogy „OK KQLY”.

Hovik „KQLY” Tovmassian egy francia Counter-Strike profi volt, aki minden idők egyik leglegendásabb francia csapatában, a TITAN eSportsban játszott. Ismerheted őt erről a legendás CS:GO játékról is.

2014. november 20-án aztán a legendája, Gordon „Sf” Giry, Simon „smn” Beck és Nichlas „Nille” Busk legendáival együtt, a VAC tiltások miatt megdőlt. Ez, valamint Joel „emilio” Mako egy hónappal ezelőtti élő játék során történt eltiltása ahhoz vezetett, hogy az emberek megkérdőjelezték, hogy hány profi úszta meg a csalást a múltban. 

Érdekes módon, ellentétben más profikkal, akiket az elmúlt években csaláson kaptak, KQLY soha nem tiltakozott az eltiltás ellen, azonban azt állította, hogy soha nem használta a TITAN-nál vagy a versenyeken, így elgondolkodtató, hogy… miért használta egyáltalán. Végül az incidens beszennyezte az örökségét, és most már senki sem tud igazán úgy gondolni egy jumpshotra a Dust A-Site-on, hogy ne egy kegyvesztett francia csaló jutna eszébe.

8. Howl

Ezt már említettük egy korábbi cikkünkben a legdrágább CS2 skinekről de hé, ha már botrányokról beszélünk, akkor ez egy nagy botrány, különösen a skinek által uralt világunkban.

Ha nem tudnád, nem minden skin a Valve által készített. Sokukat valójában független alkotók készítik, akik a Steam Workshopon keresztül küldik be az ötleteiket, hogy később jogdíjcsekket kapjanak az adott ládák eladásaiból.

Az M4A4 | Howl egyike ezeknek a skineknek, amelyet Auzii és SiC készített Azonban valamikor a megjelenése után a DeviantArt felhasználó, CanisAlbus azt állította, hogy a központi farkas képét valójában ellopták.

Miután a Valve vizsgálata megerősítette az állítást, a Howl-t eltávolították a ládák közül, és a Valve újra elkészítette, a meglévő skinek pedig „Contraband” státuszt kaptak. SiC Auzzie-t hibáztatta a botrányért, mondván, hogy a lopott hozzájárulás az övé volt, azonban a Valve mindkettejüket és a skinjeiket kitiltotta a műhelyből. 

Konklúzió

Ez minden Counter-Strike-botrány, amit össze tudtunk szedni? Nos, vannak mások is, többek között, de nem kizárólagosan, a csapattársaid nem nyerték meg azt a 4v1-et az utolsó matchmaking játékodban, vagy az a srác, aki folyamatosan csalt a Mirage A-Rampon. De ha már a nagyoknál tartunk, ez egy elég átfogó lista. Ha azonban úgy érzed, hogy kihagytunk valamit, mindenképpen jelezd nekünk a közösségi oldalainkon. Ha pedig valami kevésbé botrányosra vágysz, miért ne adnád a Key-Dropot!

KeyDrop Team

Megosztás:

Ön is szeretheti

Így szerezz ládákat a CS2-ben: Fizetős és ingyenes CS2-ládák

Minden CS2 Anime matrica: Teljes lista