Counter-Strike Tarihindeki En Büyük Skandallar | Key-Drop Blog
İçeriğe geç
Eve dönüş

Counter-Strike Tarihindeki En Büyük Skandallar

KeyDrop Team

Counter-Strike, 20 yılı aşkın süredir hayatımızda ve zamanın en büyük FPS e-sporu haline geldi. Ancak bununla beraber skandalları da getirdi. Bu yazımızda Counter-Strike’ı bugünkü haline getiren çeşitli tartışmalı anlara bakacağız. Skin çalmaktan hileli oyunlara kadar hadi başlayalım!

1. iBUYPOWER

Belki de tüm skandalların en suçlusu olan iBuyPower skandalının uzun bir hikayesi var ve bunu size özet halinde aktarmaya çalışacağız.

iBUYPOWER, Counter-Strike’ın ilk günlerinde en iyi Kuzey Amerika takımıydı. Bu takımdaki IGL Joshua “steel” Nissan, Braxton “swag” Pierce, Keven “AZK” Larivière, Tyler “skadoodle” Latham ve Sam “DAZED” Marine gibi isimler yerel çevrelerde üstünlük kurarken gerçek “Klasik” tarzda iki Major turnuvasında Avrupalı takımlar tarafından resmen yok edilmişti. Ancak diğer Amerikan takımlarına karşı üstünlükleri ve DAZED, swag ve steel gibi renkli kişiliğe sahip oyuncuları büyük bir hayran kitlesi ve büyük umutlar oluşturmalarına neden oldu.

iBUYPOWER, 2014 Ağustos’unda NetCodeGuides ile bir maçta karşılaştı ve IBP’yi 16-4 yenen NetCodeGuides büyük bir şok yarattı. Bu oyunun NA juggernaut için anlamsız olduğunu ve zayıf takımlar için CEVO turnuva finallerine ilerlemenin anahtarı olduğunu da belirtmeliyiz. Yorumcular bile maç boyunca bir şeylerin yanlış olduğunu fark etti ve IBP’nin korkunç stratejilerine ve oynayışına dikkat çekerek onları körelmiş olarak niteledi.

Ertesi gün gazeteci Richard Lewis oyuna şike karışmış olduğuna dair bir haber aldı ancak bu, boş bir spekülasyon olarak reddedildi. Ancak birkaç ay sonra, 2015’in Ocak ayında, Derek “dboorn” Boorn isimli oyuncunun eski sevgilisi bir mesaj sızdırdı. Bu teori doğruydu ve oyuncular oyuna bahis oynayarak üçüncü taraf Duc “cud” Pham aracılığıyla para kazanmak için alternatif (smurf) hesaplar kullandıkları ortaya çıktı. Dot Esports ise gerçeği keşfetmek üzere noktaları (!) birleştirmişti. Çevrilen bu dolaba ek olarak DAZED, NetCodeGuides’ın ortağıydı ve bariz bir çıkar çatışması olduğu da ortaya çıktı. 

Valve hızlı ve sert davrandı: steel, swag, AZK ve DAZED’ın yanı sıra dboorn, cud ve NetCodeGuides’ın ortağı Casey Foster gelecek tüm Counter-Strike müsabakalarından banlandı. skadoodle, bu plana katıldığını reddettiği için ceza almadı. ESL ve Dreamhack, ev sahipliğini yaptıkları Major olmayan turnuvalara katılmalarına izin verdiler ve oyuncular, 2010’ların sonlarına kadar neredeyse tüm S ve A sınıf CS etkinliklerinden çıkarıldılar. Ancak sonunda oyuncuların çoğu VALORANT’a gitti ve skadoodle, Cloud9 ile 2018 ELEAGUE Boston Major’ı kazandı ve Kuzey Amerika takımı için önemli bir galibiyet almış oldu.

2. forsaken

Word, CS:GO ve Hindistan’ın ortak noktası nedir? Bunun yanıtı, 2018 yılında canlı bir etkinlikte hile yaparken yakalanan OPTiC India takımı oyuncusu Nikhil “forsaken” Kumawat’de gizli. Yaptığı hilenin bilgisayarında “word.exe” kod adıyla özenle (!) gizlediğini de belirtmemiz gerekir.

Hile yapmak, profesyonel camianın uzun süreli bir parçası olsa da LAN üzerinden hile yapmaya pek ihtimal verilmiyordu. Robin “flusha” Ronnquist gibi oyuncular üzerine pek çok teori ortaya çıksa da LAN üzerinden hile yapan herhangi birinin olduğu doğrulanmamıştı (çevrimiçi hile yapmak başka bir şey, bundan sonra bahsedeceğiz); forsaken, Extremesland 2018’de ilkel yöntemlerle hile yaparak suçüstü yakalanana kadar. Bu oyuncunun ESL Hindistan Premiership 2018 Finallerinde de hile yaptığı daha sonra ortaya çıktı. Yani turnuva boyunca devam eden bariz nişan alma kilidine rağmen cezadan kaçınmıştı.

Forsaken nihayetinde bu olay sonucunda ömür boyu ban yedi ve OPTIC India takımı da hemen ardından dağıldı. Yine de PUG sohbetlerinizde neden “word.exe” yazdığını merak ettiyseniz artık forsaken’a teşekkür edebilirsiniz.

3. Gaming Paradise 2015

Etkinlikte hile yapan bir oyuncudan oyuncularını dolandıran bir etkinliğe geçiyoruz. Ve şu soruya yanıt veriyoruz: “Fyre Festivali, CS:GO LAN’ı olsaydı ne olurdu?” (veya Fyre Festivali, şu soruya bir yanıt olsaydı: “Gaming Paradise 2015, bir müzik festivali olsaydı ne olurdu?). 

Slovenya’daki bir tatil yerinde eğlenceli bir turnuva olması bekleniyordu. Ancak buraya katılan tüm oyuncular için kabus gibi bir yolculuk oldu.

İlk uyarı işaretleri, takımlar turnuva için uçuşlarını ayırtmakta zorlandıklarında geldi ve seyahat için hesaplanan bütçe çok geç geldi. Bu sorunlar, şirketin kartından kaynaklandığı için iptal edildi. 

Ancak oyuncular otellerine geldiğinde konaklama ücretinin ödenmediği ortaya çıktı ve otel personeli pasaportlarına el koydu. En sonunda tüm bunlar çözüldü ama başka sorunlar ortaya çıktı. Etkinlik için gerekli olan bilgisayarlar gelmedi, organizatörler o bölgede çalışır durumdaki bilgisayarları getirmeye koştu.

Etkinlik gerçekleşmesine rağmen takımlar ödül paralarını alamadılar ve Slovenya’dan ayrılmaları için oyuncuların belgelerini geri almak üzere yerel polisten ve elçiliklerden yardım almak zorunda kaldılar. Counter-Strike tarihinde gerçekleşmiş en rezalet gösteri nedir diye soruyorsanız, işte karşınızda!

4. Olofpass

Turnuva organizatörü olduğunuzu hayal edin. Her şey tıkırında ilerliyor, büyük bir maç yapılacak. Takımlardan biri, Overpass haritasında CT tarafındayken ağır şekilde mağlup. Aniden kaybeden takıma garip bir destek geliyor. Tüm haritayı görebiliyorlar ve keskin nişancı yuvasından diğer oyuncuları indiriyorlar. Ortalık cehenneme dönüyor. Maçı kazanıyorlar ama herkes çileden çıkmış. Maç sonucunu tersine çevirmek üzere bahane aramak için kural kitabına bakıyorsunuz. En sonunda bir şey buluyorsunuz ve takımların maçı yeniden oynamalarını istiyorsunuz. Bu durum daha da fazla kaosa neden oluyor.

İşte İsveç, Jönköping’deki CS:GO Major’u olan DreamHack Winter 2014 turnuvasında tam olarak böyle oldu. Ev sahibi fnatic, çeyrek finalde turnuvanın favorilerinden Team LDLC’ye karşı belirleyici haritada kaybetmenin eşiğindeydi. Overpass haritasında 13-3 kaybederken Olof “olofmeister” Kjabjer aniden kamyonun yakınındaki bir yere yerleşti ve tüm haritayı görür hale geldi. LDLC oyuncularını keskin nişancı tüfeğiyle indirebiliyordu ve takım arkadaşlarına önemli bilgiler veriyordu. LDLC’nin fnatic’in stratejisine karşı koyma çabalarına rağmen fnatic art arda 13 tur kazandı ve maçı aldı. 

Oyundaki bu kusurun adil olmadığı bir gerçekti. Sadece küçük bir üstünlük sağlamadı, aynı zamanda oyunu bozan bir sorundu. Organizatörler, haritada yeniden oynanması için bahane aradılar ve sonunda sonunda piksel artırma ile ilgili bazı düzenlemeler bularak her iki takımın da kuralları ihlal ettiğine karar verdiler ve böylece harita yeniden oynanmak zorunda kaldı. LDLC’nin desteği yalnızca bir tur sürdü ve fnatic’in maskaralıklarıyla hiçbir şekilde karşılaştırılamazdı. Sonunda karar, maçın ikinci yarısının tekrarlanması olarak değiştirildi (12-3’lük skordan itibaren) ancak LDLC, aldatıldıklarını düşündükleri için tekrar oynamak istemedi. En sonunda fnatic ceza aldı ve LDLC tüm turnuvayı kazandı.

Daha sonra Bloetecsgo adlı Reddit kullanıcısı, Reddit’te paylaştığı bir video aracılığıyla fnatic’in iki hafta önce bu desteği öğrendiğini medyaya söyledi. Dediğine göre Jesper “JW” Wecksell, video çekmesini söyledi ve Reddit kullanıcısı da öyle yaptı. Bu hiçbir zaman doğrulanmadı ancak fnatic’in bir süredi devam eden “hilekâr” şöhretine katkıda bulundu.

5. Koçluk Skandalı

Bu skandal çok teknik. Counter-Strike’ta koçlar oyunu ayrı bir hesaptan takip eden gözlemcilerdir ve mola sırasında oyuncularına geri bildirimlerde bulunurlar. Oyunu, oyuncularının bakış açısından görmeleri gerekir ancak 2020 yılında Polonyalı koç Mariusz “Loord” Cybulski, tüm haritayı görebildiği ve oyunculara bilgi verebildiği bir hata olduğunu bildirdi.

Counter-Strike büyük ölçüde bilgi vermeye, rakibin düzenini bilmeye, zayıf noktaları ve pozisyonları öğrenmeye dayalı bir oyun olduğu için bu çok ciddi bir avantajdı; bu hata fazlasıyla kötüye kullanılabilirdi. 5 gün sonra Esports Integrity Commission; MiBR takımından Ricardo “dead” Sinigaglia, Heroic takımından Nicolai “HUNDEN” Peterson ve Hard Legion takımından Aleksandr “zoneR” Bogatiryev olmak üzere üç koçun banlandığını açıkladı. Ama bu sadece bir başlangıçtı.

ESIC, suistimalin kaynaklarını araştırmak üzere 2016’dan itibaren koçların oyun demolarını (kayıtlarını) inceleyerek kapsamlı bir soruşturma başlatmaya karar verdi. Nihayetinde 2 yıl sonra oyundaki kusurun suistimal derecesine ve sıklığına bağlı olarak 100 koç çeşitli sürelerde ban yedi ve suçlarını kabul edenlerin cezaları azaltıldı. Bu inanılmaz derecede yüksek bir hileci sayısı ve kazanma ihtimalini daha iyi hale getirebilmek için insanların neler yapabileceğini gözler önüne seriyor.

6. ESEA Bitcoin Skandalı

Bu skandala biraz tarihsel bağlam gerekli. CS:GO yıllardır hilecilerle doluydu ve daha iyi hile karşıtı dış hizmetler ve ayrı lig ve turnuvalar hızla ortaya çıktı. Bunların arasında iki tanesi göze çarpıyordu. Avrupa’da Facelt çabucak popüler oldu, sonunda eşleştirme hizmetinden turnuva organizatörüne dönüştü. ESEA da Kuzey Amerika’da aynı etkiyi oluşturdu ve yerel pazarı ele geçirdi.

Ancak 2013 yılında ESEA’nın hile karşıtı istemcisinin yalnızca sistem kaynaklarınızı kullanmadığı, aynı zamanda 14 bin kullanıcısının sistem kaynaklarını kullanarak bitcoin madenciliği yaptığı ortaya çıktı. 

Hile karşıtı istemcilerin yalnızca oyun aktiften çalışmadığını, hile korumalı bir oyuna katılmak için genellikle sistemin önyüklemeden beri açık olması gerektiğini ve istemcinin herhangi bir hileyi kaçırmadığından emin olmak için sisteminiz içerisinde çok fazla erişime sahip olması gerektiğini de belirtmek gerekir. Bu nedenle, örneğin, VALORANT’ın Riot Vanguard’ı önceden aktifleştirmediyseniz her VALORANT oturumundan önce bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı ister.

Yani ESEA’nın istemcisi göze çarpmayan bitcoin madenciliğini kurmak için mükemmel bir yer haline gelmişti. Madenci, yakalanmamak için tam gücünde çalışmıyordu ancak yine de kullanıcıların bilgisayarlarını yavaşlatıyordu ve kaynaklarını kullanıyordu. Nihayetinde 2013 yılında yaklaşık 17 bin dolar değerinde Bitcoin madenciliği yapmıştı. 2022 yılında neredeyse 2 milyon dolarlık zirve değerini gören bu tutar, günümüzde 510 bin dolar ediyor.

ESEA sonunda sahtekâr bir işçiyi suçladı ve işini sonlandırdı ancak yine de 1 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı ve bu tutarın 675 bin dolarlık bölümü iyi halden 10 yıl askıya alındı. Hem ESEA hem de ESL, müstakil mülkiyetli bir grubun çatısı altında buluştu. Umuyoruz ki bir gün hile karşıtı yazılımlarıyla insanların bilgisayarlarına Bitcoin Truva Atları kurmayı düşünmezler.

7. KQLY ve diğerleri: VAC Ban

Daha önce VAC banlarını konuşmuştuk ancak word.exe’den önce, dolandırıcılara karşı klasik e-spor nerde tepkisi “OK KQLY” yazmak veya demekti. 

Hovik “KQLY” Tovmassian, tüm zamanların en efsanevi Fransız takımlarından TITAN eSports’ta oynayan bir Fransız Counter-Strike profesyoneliydi. Belki bu oyuncuyu bu efsanevi CS:GO oyunundan tanıyabilirsiniz.

20 Kasım 2014 tarihinde KQLY’nin yanı sıra Gordon “Sf” Giry, Simon “smn” Beck ve  Nichlas “Nille” Busk’ın efsanesi, VAC banları nedeniyle sona erdi. Bu durum, Joel “emilio” Mako’nun bir ay önce canlı bir oyun sırasındaki banıyla birleştiğinde insanların kafalarına geçmişte kaç profesyonel oyuncu hile yapmaktan paçayı kurtardığı sorusunu getirdi. 

İlginçtir ki geçmiş yıllarda hile yaparken yakalanan profesyonellerin aksine KQLY, banı asla protesto etmedi ancak hileyi TITAN’da oynarken ve rekabetçi turnuvalarda asla kullanmadığını iddia etti. Peki neden en başta kullanmıştı ki… Sonunda bu olay mirasını lekeledi ve artık hiç kimse gözden düşmüş bir Fransız hileciyi aklına getirmeden Dust’ın A-Site’ında jumpshot yapmayı düşünemiyor.

8. Howl

En pahalı CS2 skinleri üzerine yazdığımız yazıda bundan zaten bahsetmiştik ancak skandallar hakkında konuşuyorsak, hayatlarımızın skin ile dolu olduğu dünyada bu skandal büyük.

Belki de bilmiyorsunuz, tüm skinler Valve tarafından oluşturulmuyor. Pek çok skin aslında fikirlerini Steam Atölye aracılığıyla dile getiren bağımsız üreticiler tarafından oluşturulmuştur. Bu üreticiler ardından kasa satışlarından telif hakkı alırlar.

The M4A4 | Howl, Auzii ve SiC tarafından oluşturulmuş skinlerden biriydi. Ancak skin oyuna sürüldükten sonra DeviantArt kullanıcısı CanisAlbus, merkezdeki kurt görselinin aslında çalıntı olduğunu iddia etti.

m4a4-howl

Valve’nin yürüttüğü soruşturma bu iddiayı doğruladıktan sonra Howl skini kasalardan çıkarıldı ve Valve tarafından yeniden tasarlandı. Mevcut Howl skinleri “Kaçak” (Contraband) statüsü aldı. SiC, bu skandal için Auzzie’yi suçladı ve çalınan katkının Auzzie’ye ait olduğunu iddia etti. Ancak Valve, iki oyuncu ve skinlerini Atölye’den banladı. 

Sonuç

Derlediğimiz tüm Counter-Strike skandalları bu kadar mı? Elbette hayır. Skandallar, son oyun eşleştirmenizde 4’e karşı 1 kazanan takım arkadaşlarınız veya Mirage’ın A-Ramp alanında sürekli hile yapan o adamla sınırlı değil. Büyük skandallar söz konusu olduğunda oldukça kapsamlı bir liste karşımıza çıkıyor. Ama kaçırdığımız bir şey olduğunu düşünüyorsanız sosyal medya platformlarından bizi bilgilendirin. Skandal oluşturmayacak bir şey arıyorsanız da Key-Drop’u denemenizi tavsiye ediyoruz.

Siz de beğenebilirsiniz

CS2’de Kasa Nasıl Alınır?: Ücretli ve Ücretsiz CS2 Kasaları Rehberi

Tüm CS2 Anime Çıkartmaları: Tam Liste