Hogyan működik a StatTrak a CS2-ben?  | Key-Drop Blog
Ugrás a tartalomra
Vissza a főoldalra

Hogyan működik a StatTrak a CS2-ben? 

KeyDrop Team

A StatTrak skinek tartalmaznak egy kill számlálót. Ha csak ennyit kellett megtudnod, örülünk, hogy segítettünk! De tudd, hogy a történet ennél sokkal, de sokkal többről szól. Hogyan működik a StatTrak számláló? Vissza tudod állítani? Mi történik a számlálóval, ha eladod vagy megveszed a skint? Van még valami, amit érdemes tudni a StatTrakról a CS2-ben? Olvass tovább, hogy megtudd! 

Mi az a StatTrak a CS2-ben?

A StatTrak egy kill-számláló, amely nyomon követi a fegyverrel (pontosabban egy skinnel) elért killek számát. A fegyvereken ez egy narancssárga digitális kijelzőként jelenik meg, hat számjeggyel. A számláló pontos elhelyezése fegyverenként eltérő, bár a kézifegyvereknél általában a tartozéksínen, tehát a cső alján jelenik meg. 

Íme néhány példa a StatTrak skinekre (igen, tudjuk, hogy elég unalmasak — azért választottunk sima skineket, hogy a StatTrak számláló kiemelkedjen). Kattintson a képekre a teljes méretű verziók megtekintéséhez:

A StatTrak a 2013-as Arms Deal frissítéssel került bevezetésre, és a StatTrak skinek a játék minden fegyveréhez elérhetőek, beleértve a késeket is. A zenei kiteknek is vannak StatTrak-változatai — a számláló rögzíti, hogy egy kit hányszor játszotta le az MVP-jét. A kesztyűk az egyetlen kivétel: nekik nincsenek StatTrak-változataik. 

A CS2-vel kapcsolatos piactereken és egyéb weboldalakon a StatTrak skinek és/vagy azok árai általában narancssárga színnel vannak jelölve. 

Mi a StatTrak célja?

Technikailag a StatTrak segítségével mérheted a teljesítményedet bizonyos fegyverekkel, vagy meghatározhatod, hogy melyik fegyvert használod többet. Ha például örökké bizonytalan vagy, hogy az M4A4-et vagy az M4A1-S-t használd-e, akkor szerezd be mindkettőhöz a StatTrak skineket, és egy hónap játék után hasonlítsd össze a számokat — látni fogod, melyik segített több gyilkosságot elérni. (Vagy csak olvasd el az M4A4 vs. M4A1-S összehasonlító útmutatónkat, abból mindent megtudhatsz, amit tudnod kell.)

Általánosságban azonban a StatTraknak nincs gyakorlati alkalmazása, talán azon kívül, hogy dicsekedhetsz a gyilkosságaid számával. 

Hogyan működik a StatTrak? 

Az első dolog, amit tudnia kell, hogy a számláló a StatTrak skin szerves része — nem lehet eltávolítani, és nem lehet hozzáadni. Ha a kill-számlálót akarod, akkor a skin StatTrak verzióját kell beszerezned. 

A számláló csak a skin felszerelése alatt végrehajtott gyilkosságokat követi. Például, ha az AK-47-esedre StatTrak Cartel skin van, a Cartel skin számlálója csak az AK-47-eseddel elért gyilkosságokat rögzíti, ha az adott skin fel van szerelve. A bot-ölések egyébként nem számítanak

A számláló csak a fegyver eredeti tulajdonosának válaszol. Ha például valaki más használja a StatTrak AK-47-esedet, akkor egy villogó „HIBA” üzenetet fog látni a számlálón, és a gyilkosságok nem kerülnek hozzáadásra az összesítéshez. 

Vedd figyelembe azt is, hogy StatTrakkal nincsenek Souvenir skinek, és minden skin legfeljebb két verzióval rendelkezik: standard + Souvenir vagy StatTrak. Nem fogsz olyan skint találni, amely mindhárom verzióban elérhető. 

StatTrak visszaállítások és átvitelek

Amikor egy StatTrak-skint kapsz, a számláló mindig nulláról indul. Nem számít, hogy egy másik játékostól vásároltad-e a skint, vagy hogy az előző tulajdonosnak hány gyilkossága volt: a számláló vásárláskor vagy cserénél nullázódik

Ezután nincs mód a számláló visszaállítására a következő kereskedésig… legalábbis hivatalosan nem. Történetesen ahhoz, hogy a számláló a kereskedésen keresztül visszaálljon, a tárgyat nem kell eladni, csak listázni. Tehát elméletileg listázhatod a StatTrak skinedet a Steam közösségi piacon, majd törölheted a listázást — a számláló visszaáll. Csak ne feledd, hogy a skin elég magas áron legyen listázva, hogy elriasszon minden potenciális vevőt! 

Ha át szeretnéd vinni a kill-számlálásodat egy másik skinre, megteheted (bizonyos korlátozásokkal) a StatTrak Swap Tool segítségével. Az alábbiakban többet is elárulunk róla. 

A számláló maximalizálása

A digitális kijelző hat számjegyű, tehát mi történik, ha eléri a 999,999 gyilkosságot? Pontosan az, amire számítanál: a számláló visszaáll nullára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen lenullázódott — ez csak a kijelző újrakezdése. A leltáradban a StatTrak fegyvered megvizsgálásakor láthatod a teljes gyilkossági számodat. 

StatTrak a Trade-Ups-ban

A StatTrak skineket használhatja a csereszerződésekben, de csak más StatTrak skinekkel együtt — a StatTrak és a standard skinek nem keverhetők egyetlen szerződésben. Ha egy szerződést StatTrak-skinekkel töltesz ki, cserébe mindig kapsz egy StatTrak-skint. 

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a szerződéséből, tekintse meg CS2 trade-up guide-unkat.

StatTrak késskinek

A StatTrak minden késskinhez elérhető, de a fegyveres verziótól eltérően néz ki (szerencsére). A késeken a pengébe karcolt számokat találsz. Ez így is van rendjén, mivel egy narancssárga digitális kijelző valószínűleg tönkretenné a legtöbb késskin kinézetét. 

Egyes skineken, különösen a magas flottaértékkel rendelkezőkön, ezek a karcolt számok nagyon jól nézhetnek ki — például nézd meg ezt a Battle-Scarred Butterfly Knife | Boreal Forest with StatTrak: 

Azonban egyes minták nem működnek olyan jól ezzel a megoldással, mint például ez a Butterfly Knife | Lore skin, alig látható számlálóval, amely közvetlenül a dekoratív kelta minta tetején van: 

De akár tetszik, akár nem, a StatTrak mindig növeli a kés értékét. Ha más nem is, a StatTrak kések ritkábbak, mint a hagyományosak, ami a korlátozott kínálat miatt értékesebbé teszi őket.

StatTrak Swap Tool: Kill Count átvitele

A StatTrak Swap Tool lehetővé teszi, hogy a kill-számlálást átvigyük az egyik StatTrak skinről egy másik StatTrak skinre. A két fegyvernek azonos típusúnak kell lennie: csak puskáról lehet átvinni egy másikra, pisztolyról pisztolyra, és így tovább. A ritkaság és a lebegés nem számít. 

A csereeszköz leggyakoribb felhasználási módja, amikor új skin-t kapsz a fegyveredhez. Például, mondjuk, hogy a StatTrak AK-47 | Cartel fegyverednek sok gyilkosság van a számlálóján. Szerencséd van a Key-Drop-on, és nyersz egy AK-47 | Fire Serpentet, szintén StatTrakkal. Miután végeztél az ünnepléssel, a Swap Tool segítségével átviheted a killjeidet a Cartelről a Fire Serpentre, és elkerülheted, hogy elveszítsd a killjeid számát. Ugyanez a folyamat működne a különböző puskák között is. 

Az eszközt a játékban 0,99 dollárért, vagy a Steam közösségi piacon keresztül körülbelül 0,50 dollárért szerezheted be. 

StatTrak vs. Skin Érték

A StatTrak skinek ritkábbak, mint a standard skinek. Emiatt általában drágábbak, bár a különbözet az egyes skineket befolyásoló egyéb tényezőktől függően változik. 

Ha minden más dolog megegyezik, a közepes értékű StatTrak skinek a Steam közösségi piacon a standard verzió árának 130–180%-a körül mozognak. Például egy Factory New AK-47 | Bloodsport ára 160 dollár a standard verzióért, 400 dollár a StatTrakért (kb. 150%-os különbség). Hasonló példa egy Desert Eagle | Code Red: a standard 85 dollárba kerül, a StatTrak 218 dollárba (156%). 

Az árkülönbség nagyjából arányos a skinek árkategóriájával. Jellemzően, ha a standard ár viszonylag magas (azaz több százas nagyságrendű), a különbség kisebb lesz. Ellenkező esetben több ezer dollárral többet fizetnénk csak egy kill counterért. Eközben az olcsóbb skinek, például a Glockhoz készültek gyakran nagyobb árkülönbséget mutatnak: egy standard Glock-18 | Bullet Queen 50 dollárba kerül, de majdnem 200 dollárba a StatTrakkal (300%). 

Ne feledje, hogy ezek nagyon általános tendenciák: a pontos adatok skinenként nagyon eltérőek, és a fentiek alól rengeteg kivétel van. De ha érdekel a StatTrak skinekkel való kereskedés, ez egy jó kiindulási alapot adhat!

Mindenesetre ennyit a StatTrakról a CS2-ben. Ha újonc vagy a Counter-Strike skinek világában, akkor érdemes megnézned a következő, a CS2-ben való lebegésről szóló útmutatónkat. Jó szórakozást a Key-Drop-on, és sok szerencsét a killekhez és a StatTrak-ok maximalizálásához!

Ön is szeretheti

A 12 Legjobb CS2 ügynök skin

A 10 legjobb MP9 skin a CS2-ben